Šta nikada ne bi trebalo govoriti deci?

U svim obavezama i svakodnevnoj žurbi, teško je uvek izgovoriti prave reči. Ali, za detetovo vaspitanje i normalan razvoj, neophodno je da ono često čuje dobre stvari a da što ređe čuje ono što ima negativan uticaj na njega. Zato evo nekih stvari koje ne bi trebalo nikada da govorimo:

1. “Budi muško!”
Decu treba učiti da prepoznaju i iskažu svoja osećanja a ne stereotipima koja će od njih napraviti emotivno nepristupačne osobe.

2. „Devojčice/dečaci to ne rade“
Ova izjava je bazirana na predrasudama o dečacima i devojčicama. Sigurno ne želite da uskratite detetu želju da istraži nešto što ga zanima i u čemu može biti odličan. Ko kaže da devojčica ne može da bude inženjer a dečak učitelj, na primer?

3. „Nadam se da ćeš jednog dana imati dete kao što si ti!“
Ako ovo detetu kažete kada dođe sa peticom iz škole ili uradi nešto jako lepo, mirnim tonom, onda ovo može da ima smisla. Međutim, u praksi, ovu rečenicu izgovaramo u ironičnom smislu čime detetu samo poručujemo da je toliko grozno odgajati ga da se nadamo da će i ono tako patiti sutra. To nema nikakvu poentu, neće uticati na poboljšanje detetovog ponašanja i neće ga ničemu naučiti.

4. „Tvoj tata/tvoja mama je kreten!“
Nebitno je da li ste zajedno ili ste razvedeni i što možda vaš partner u nekim situacijama i jeste kreten, to ne treba da izgovarate pred decom. Zašto? Prvo, zato što pričate o roditelju svog deteta a drugo, kada tako pričate o članovima porodice, nemojte da se iznenadite ako sutra i dete isto kaže za vas.

5. “Ti si ovo, a tvoj brat/sestra ono”
Umesto ovo ili ono ubacite šta god želite. Poenta je da decu ne treba da klasifikujete i dodeljujete im etikete koje im mogu ostati za ceo život.

6. “Umukni!” ili “Ućuti”
Ovo nije lepo reći nikome jer niko to neće dobro prihvatiti naročito kada želi da iskaže svoje mišljenje. Ako ovo govorite deci, samo imajte na umu da će uskoro ona ućutkivati vas.

7. “Zašto ne možeš da budeš kao tvoja sestra/brat?”
Ili kao Marko, Janko itd. Upoređivanja su loša za dete, ona samo izazivaju osećaj neadekvatnosti, neprilagođenosti i umanjuju samopouzdanje. Pored toga, tako možete izazvati i sukobe među decom.

8. “Prestani da plačeš da ti ja ne dam razlog za plakanje!”
Ovo ste verovatno i vi čuli od vaših roditelja, ali šta ste iz toga naučili? Ova rečenica zapravo predstavlja pretnju detetu, ako bolje razmislite.

9. “Zašto nikada ništa ne možeš da uradiš kako treba?”
Kada i pomislite ovo da kažete, bolje se ugrizite za jezik. Pa deca uče kroz greške kao i svi mi. Ako im branite da uopšte pokušaju nešto i time ih uplašite, nikada neće naučiti nešto novo

10. “Ma nemoj da se plašiš, samo uradi to!
Možda vam ovo ne zvuči pogrešno na prvu loptu, ali ako detetu kažete da nema razloga da se plaši, to neće promeniti činjenicu da se ono plaši. Bolje je za dete da se potrudite da ga saslušate i razumete zašto ono kaže da se plaši. Vaš posao je da rešite uzrok straha.

11. “Eto, to ti je zato što me ne slušaš!”
Ovo je ona rečenica koju izgovaramo kada osećamo malu slast osvete kada, na primer, dete padne pošto smo mu rekli da ne trči po kući i slično. Ali, naglašavanje ove činjenice i ruganje detetu samo loše utiče na njega i gubite priliku da ga nečemu naučite.

12. “Ti si bezobrazno dete!”
Cilj ove rečenice bi trebalo da bude da dete prestane sa trenutnim ponašanjem i da pristane na ono što hoćemo, ali ono što ona stvarno radi je da samo naglašava ideju da je dete bezobrazno. Bolje je reći, na primer: „Sad se ne ponašaš kao onaj dobar/a dečak/devojčica što znam da inače jesi.“

13. “Daj ja ću to da uradim umesto tebe”
Ako vi budete uvek češljali dete, prali mu zube, vezivali pertle ili radili domaći za njega, ono nikada neće naučiti da to radi samo. Toliko je jednostavno. Zato prestanite. Možda mu ponekad treba malo više vremena ali će naučiti.

14. “Izgledaš mnogo lepše kad…”
Ako i pomislite da na ovaj način nudite konstruktivnu kritiku, varate se. Ovim detetu samo poručujete da ne izgleda dobro nikako a to utiče na njegovo samopouzdanje. Bolje recite: „Nije lepo da radiš…. Ti si inače dobro dete i znam da znaš da treba da radiš…“

Izvor: najboljamamanasvetu

Ostavite komentar