U trendu

Šta ste prvo videli na ovoj ilustraciji- vazu ili dve osobe? Odgovor otkriva važan deo vaše ličnosti

U modernim tumačenjima ova slika otkriva karakter osobe koje je posmatra.

Danski psiholog Edgar Rubin napravio je davne 1915. godine zanimljiv test ličnosti – dvodimenzionalnu sliku koja otkriva na koji način percipiramo prostor koji nas okružuje.

Ova ilustracija je poznata pod imenom „Rubinova vaza“ i jedna je od najpoznatijih kognitivnih optičkih iluzija koje postoje.

Rubinova vaza ilustruje fenomen da niko nije sposoban da vidi obe stvari istovremeno, motiv i pozadinu, što je proces koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dela mozga.

Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizovane, da mi nismo pasivni primaoci čulnih nadražaja.

U modernim tumačenjima ova slika otkriva i karakter osobe koje je posmatra.

Šta ste vi prvo spazili, vazu ili dva lica iz profila?

Vazu

Moderna tumačenja Rubinove vaze govore da zadržavanje fokusa na motiv i pozadinu otkriva deo karaktera pojedinca, odnosno stanje uma u kojem se on nalazi. Osobe čiji se fokus zadržava na sredini slike, odnosno na vazi, smatraju se odgovornim pojedincima koji slede pravila kako bi došli do cilja.

Lica

Osobe kojima se fokus skriva na periferiji, odnosno licima, ne beže od konfrontacija i sukoba u životu, pa su pojedinci skloniji nalaženju kreativnih načina za rešenje svojih problema.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)