najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Štrajk u Jagodinskoj pivari

Radnici Jagodinske pivare održali su štrajk upozorenja nezadovoljni odlukom da se njihovo preduzeće ne nađe na spisku zaštićenih, što znači da im, posle 31.maja, preti blokada računa i stečaj.

Zatražena je uplata doprinosa za četiri godine, sprečavanje stečaja i poboljšanje kriterijuma za model privatizacije firme, složili su se predstavnici tri reprezentativna sindikata koji su se obratili radnicima okupljenim u krugu fabrike.

Predsednik Nezavisnog sindikata Jagodinske pivare Jugoslav Đurđević rekao je da potraživanja poverilaca prevazilaze kapital fabrike, što vodi u stečaj.

“Nas interesuje po kom kriterijumu se odlučivalo koje će firme opstajati, a koje ići u stečaj. Neke od njih ne isplaćuju radnicima plate i imaju velika dugovanja. Mi hoćemo da ostanemo, da radimo, jer redovno primamo platu koju sami zarađujemo”, objasnio je Đurđević.

On je kazao da sindikati zahtevaju od premijera, Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju, da im objasne te kriterijume za zaštitu određenog broja firmi od naplate poverioca, za koje kažu da su politički.

Predsednik ASNS Pivare Lepomir Urošević je rekao da fabrika ima dugove od oko 2,5 milijarde dinara koji su nastali 90-ih godina zbog neplaćenih akciza. Na osnovicu duga godinama su se gomilale kamate.

“Najveći poverilac Pivare je Poreska uprava. Imamo i neke izvršne presude, ali o njima može da se napravi dogovor i da firma nastavi da radi”, kazao je Urošević.

On je dodao da “u toku ove i sledeće godine treba oko 60 radnika da ode u penziju, tako da će ostati taman toliko ljudi koliko je dovoljno za proizvodnju i plate”.

Od sutra će radnici Jagodinske pivare početi da popunjavaju anketu za socijalni program. Oni su najavili da će sutra i prekosutra opet održati štrajk i protestnu šetnju kroz grad, a spremni su, kako kažu, da idu i pešice za Beograd.

Država je vlasnik oko 60 odsto kapitala tog preduzeća, ostalo su akcije radnika. Pivara ima 263 radnika.

Direktor proizvodnje Jagodinske pivare Mališa Milošević je rekao da je Pivara prošle godine proizvela 50.000 hektolitara piva, kao i da radnici sami zarađuju za plate prodajom piva.

“Nikada nismo imali subvencije od države, za razliku od nekih firmi koje su i plate dobijali od subvencija”, rekao je Milošević.

On je ocenio da Pivara ima mesto na tržištu i da bi uz smanjenje zaposlenih mogla da bude konkurentna na tržištu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike