U trendu

Stručnjaci savetuju: 6 načina da vam 2020. bude srećnija i bolja

Kada istinski budete okruženi stvarima koje najviše privlače vašu pažnju shvatićete da opterećenost s vremenom i nije najbolji način za rešavanje problema. Pomoću ovih šest načina naučite bolje odlučivati i tako postepeno ostvarivati svoje ciljeve u nadolazećoj 2020. godini.

1. Što više odugovlačimo, to nam je gore
Reč ‘odugovlačenje’ potiče od latinskog glagola procrastinare, što znači odlagati do sutra. Ali to je više od samo dobrovoljnog odgađanja. Reč odugovlačenje je takođe izvedena i od drevne grčke reči akrasia, što znači raditi nešto protiv našeg boljeg rasuđivanja.

– To je samopovređivanje – rekao je Pirs Stil, profesor motivacijske psihologije na Univerzitetu u Kalgariju i autor knjige ‘Jednačina za odugovlačenje: Kako zaustaviti odgađanje stvari i početi raditi na njima’. Samosvesnost je ključni deo zašto se zbog odugovlačenja osećamo tako loše. Kada nešto odgađamo, nismo samo svesni da izbegavamo dotični zadatak, već da je i to verovatno loša ideja. Pa ipak, to napravimo.

2. Birajte ključni trenutak
Nemojte odgađati, ali niti se baviti stvarima pre nego što za to dođe vreme. Ali, zašto je tako teško suzdržati se? Jedno od objašnjenja je evolucija. Ako sada ne uzmete voće na nižim granama, kasnije ga možda neće biti. Tako bi vam isto moglo da vam ponestane vremena za dovršavanje zadatka ili je moguće da zaboravite na njega.

– Zapravo često prekidam ljude kada pričaju jer se u protivnom bojim da se neću setiti svega što sam hteo da kažem – rekao je dr. Furnije.

3. Samo bitno
Upravljanje pažnjom je umetnost. Skoncentrišite se na to da stvari činite iz pravih razloga, na pravim mestima i u pravim trenucima. Dajte prednost ljudima i projektima koji su vam važni i neće vam više biti važno koliko dugo nešto traje.

4. Ne dajte da se zbunite
‘Duboko skoncentrisan rad’ je pojam koji se odnosi fokusiranje bez ometanja u kognitivno zahtevnom zadatku. Drugim rečima opisuje situaciju kada ste stvarno udubljeni u nešto što radite. Da bi posao bio odrađen na taj način, ne sme vas nitko ometati. Čak i brz pogled na telefon ili pretinac e-pošte može značajno smanjiti vaše performanse zbog prebacivanja konteksta.

Ideja je da, ako želite uspešno integrisati skoncentrisan rad u svoj profesionalni život, ne možete samo čekati dok ne nađete puno slobodnog vremena i raspoloženi ste za koncentraciju. Morate se aktivno boriti da to uvrstite u svoj raspored.

5. Sklonite mobilni telefon od sebe
To što smo s vremena na vreme nedostupni ključno je za jačanje našeg fokusa. Istraživanje Američkog psihološkog udruženja za 2017. godinu pokazalo je da su ljudi neprekidno i trajno dostupni na elektronskom uređaju, proveravaju e-poštu na svoj slobodni dan, neprekidno ‘skrolaju’ kroz fidove na društvenim mrežama, odgovaraju na poruke u svako doba dana, a to je povezano s višom nivoom stresa. Polovično obraćanje pažnje na sve znači da niste u mogućnosti potpuno pažnju obratiti ni na šta.

6. Nemojte se ustručavati, učinite to!
U nekom se trenutku moramo podsetiti da sve te promene koje stvorimo u kreaciji nas više ne čine boljim već i različitim. Prepoznavanje te tačke u kojoj se naš nastavak rada i prepravljanja napokon isplati je jedna od najtežih veština za učenje, ali i jedna od najpotrebnijih, piše The New York TImes.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar