Svađajte se – sa samim sobom

Možda strategija iz naslova na prvi pogled zvuči suludo, ali ponekad takav vatren unutrašnji sukob sa samim sobom može da predstavlja pravi protivotrov za sve one misli koje sputavaju naš kreativni duh. To ne znači da ćete uspeti olako da zaradite milion evra, ali ćete sebi svakako olakšati svakodnevni pritisak. Šta je prvi korak? Identifikujte tipične prekore koje upućujete samom sebi, a onda zabeležite protivodgovor na svaki od njih. Cilj vam nije da se napunite lažnim optimizmom, već prosto da sagledate nerealne negativne misli u pozitivnijem svetlu.
Zamislite se u stresnoj situaciji ako treba. Neprestano glumite samog sebe i kako uspevate da rešite problem i kako vam to ne polazi za rukom. Ili se prosto ponašajte kao da je sve fenomenalno, pa će pozitivne misli same uslediti. Ponekad je dovoljno samo da navučete osmeh kako biste ojačali ideju da je sve u najboljem redu. Još jedan dobar način da prekinete začarani krug u kojem neprestano gazite samog sebe jeste to da ga obrnete u pozitivnom smeru. Ako: "Uh, što sam danas nervozan", promenite u: "Uh, ala sam danas umislio da mi je loše", mozak će vam automatski preokrenuti modus iz "beži koliko te noge nose" u "ma, samo idemo dalje". To će pomoći da se višak adrenalina preusmeri u pozitivnu reakciju.
Obeshrabrujuće reči koje neprestano iskrsavaju zahtevaju posebnu strategiju, ali nisu nepobedive. Lakše je ići u susret tim mislima nego bežati od njih. Oštricu neprestanog samoprekora možete ublažiti tako što ćete ga pretvoriti u nešto što teče kao pesma (naravno, o sebi). To ne znači da ste konačno sasvim izgubili zdrav razum; naprotiv, to znači da ste spremni da preuzmete kontrolu nad sopstvenim raspoloženjima i nad svojim životom. Suština je svakako uvek u tome da se negativna misao koja podriva samopouzdanje teže zadrži u glavi.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    …I negativnu i pozitivnu misao je teže zadržati u glavi; sve teče kao pjesma, onda uključite radio, pa dokle traje, i ta vaša kolebljiva misao u glavi i razdor.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike