U trendu

Svaka četvrta upotreba oružja završi se smrću

Analiza danas predstavljenih podataka koji su sakupljeni na internet platformi „Oružje na meti“, pokazalo je da je svaki četvrti slučaj upotrebe vatrenog oružja završen smrtnim ishodom, da je ranjavanje posledica više od trećine incidenata, kao i da su najčešće žrtve mladi između 18 i 35 godina.

Podaci na platformi su bazirani na osnovu 400 unosa građana i obrade 470 medijskih izveštaja u periodu od februara 2013. do februara 2015. godine.

Medijski izveštaji su pokazali da je od 400 slučajeva, u 138 došlo do ranjavanja, u 94 slučaja je nastupila smrt, dok je 155 završeno bez povreda.

„Suprotno utisku koji javnost stiče na osnovu pisanja medija, u Srbiji po apsolutnom broju smrtnih ishoda porodično nasilje ima primat u odnosu na kriminalne obračune, a veliki broj incidenata događa se među prijateljima i poznanicima“, rekla je autorka istraživanja direktorka Centra za istraživanje javnih politika Svetlana Đurđević-Lukić.

Ona je navela da medijski izveštaji pokazuju da je u čak 52 odsto slučajeva registrovana smrtnost u slučajevima porodičnog nasilja, a da je najčešće korišćeno oružje pištolj, revolver i lovačka puška.

„Najčešći počinioci incidenata su muškarci, taj odnos ide jedan na prema 32 kada su u pitanju žene počinioci, ali su zato žene pet puta češće žrtve i one su najčešće napadnute u kući“, upozorila Svetlana Đurđević-Lukić i dodala da su najčešći razlozi za incidente svađe oko imovine, novca i ljubomora.

Ona je ukazala da je u većini slučajeva počinilac poznat policiji i da se dešavalo da nadležni organi vrate oružje onom ko je odgovoran za incident.

„Incidenti se događaju u školskim dvorištima, vrtićima, tržnim centrima, groblju, što pokazuje da nema dovoljno bezbednog prostora. Građani su opisali slučaj da je jedan vozač izašao iz kola na strmoj ulici, gde su se deca sankala i pretio oružjem“, kazala je Svetlana Đurđević-Lukić.

Istraživanje je pokazalo da se u Beogradu registrovano 114 incidenata na ulici, drugi po redu je Novi Sad sa 29, a potom Novi Pazar sa 19 prijavljenih slučajeva, kao i da je broj incidenata dva puta veći u letnjem, u odnosu na zimski period.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar