U trendu

Svi to volimo, ali – duvanje svećica na torti zapravo je prilično odvratno

Kakva bi to rođendanska zabava bila bez duvanja svećica na torti? Neki veruju da su običaj paljenja svećica započeli stari Grci koji su želeli da torta sjaji poput meseca, simbola koji se veže za božicu lova, Artemis, dok drugi kažu da su rođendansku tradiciju započeli Nemci u 18. veku.

Kako god bilo, ovaj običaj svakako je simpatičan, ali jeste li ikada razmislili o stanju torte koju će nakon duvanja svećica ljudi staviti u usta?

Nedavno istraživanje koje je napravio „Journal of Food Research“ pokazalo je da čin duvanja svećica nije nimalo bezazlen jer može neverojatno podići nivo bakterija na torti, tačnije za čak 1.400%!

Istraživači su sa ispitanicima napravili atmosferu sličnu rođendanskoj zabavi i prvo ih ponudili picom, a zatim ih zamolili da duvaju u svećice na nekim od posluženih torti, piše Teen Vogue.

Naravno, na tortama na kojima se duvalo u svećice pronađen je ogroman broj bakterija, i to različitih vrsta.

S obzirom na to da su bakterije sastavni deo našeg života, kriška torte ne može nam doneti probleme, osim ako ste gadljivi pa vas ideja o tuđim bacilima može odbiti od deserta.

„Ovo uopšte nije veliki problem“, izjavio je Pol Doson, profesor koji proučava sigurnost hrane, za Atlantic.

„Čak i da napravite ovo (pojedete tortu u koju se duvalo) 100 000 puta, minimalne su šanse da ćete se razboleti“, zaključio je.

Ipak, ako ste jako osetljivi, možda ćete nakon ovog saznanja osmisliti novi rođendanski ritual, prenosi 100posto.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike