Teško zaspite? Ovi napici će vam sigurno pomoći da utonete u san

Dobar noćni odmor često se zanemaruje, a vrlo je važan za zdravlje organizma. Stručnjaci preporučuju odraslim osobama da odspavaju barem sedam do devet sati svake noći.

Premalo ili previše spavanja povezano je s povećanim rizikom od depresije, dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i smrti. Ali spavanje barem sedam punih sati svake noći nije uvek lako dostižan cilj. Srećom, postoje razna pića koja podstiču san, prenosi portal HealthLine.

1. Sok od višnje

Višnje su vrlo zdravlje te, između ostalog, pozitivno utiču na kvalitet sna. Veruje se da to duguju triptofanu koji se nalazi u ovom voću.

Jedno istraživanje je pokazala da ispijanje dve šoljice (480 ml) soka od višnje svaki dan tokom dve nedelje, povećava ukupno vreme spavanja za 84 minuta i pomaže u lečenju simptoma nesanice u odraslih osoba starijih od 50 godina.

2. Čaj od kamilice

Čaj od ove biljke konzumira se već vekovima. Ima višestruke zdravstvene koristi, uključujući ublažavanje simptoma prehlade, smanjenja upale i poboljšanja zdravlja kože. Neka istraživanja sugerišu da kamilica može poboljšati kvalitet sna, prenosi Index.hr.

Jedno istraživanje sprovedeno među 60 starijih osoba otkrilo je da je uzimanje 400 miligrama ekstrakta kamilice, 28 dana zaredom, poboljšalo kvalitet sna.

Drugo istraživanje, provedeno među 80 žena koje su imale smanjeni kvalitet sna, došlo je do rezultata da su se telesni simptomi nedostatka sna značajno poboljšali nakon što su učesnice dve nedelje svakodnevno pile čaj od kamilice.

3. Čaj od ašvaganda praha

Ašvaganda ima reputaciju moćne lekovite biljke.

Ekstrakti napravljeni od korena, bobica i lišća biljke upotrebljavaju su za lečenje stanja poput stresa, anksioznosti i artritisa.

Ašvaganda se tradicionalno koristi u ajurvedskim praksama. Koren sadrži jedinjenja za koje se čini da podstiču san.

Jedno istraživanje na miševima ustanovilo je da trietilen glikol, aktivna komponenta lišća ašvaganda, podstiče N-REM fazu sna tokom koje telo regeneriše tkivo i kosti.

U istraživanjima na ljudima, pokazalo se da ova biljka pomaže telu da se pripremi za odmor, kao i da poboljša kvalitet sna.

Iako je ovaj čaj siguran za većinu ljudi, neki bi trebalo da budu oprezni. To uključuje osobe s autoimunim poremećajima, trudnice ili dojilje, kao i osobe koje uzimaju lekove za krvni pritisak, šećer u krvi ili bolesti štitne žlezde.

4. Čaj od nane

Menta već se godinama koristi u tradicionalnoj medicini. Smatra se da ima antivirusna, antimikrobna, pa čak i antialergenska svojstva. Nana se takođe može pomoći kod gastrointestinalnih stanja poput loše probave i sindroma iritabilnog creva.

Iako se pokazalo da pomaže ublažavanju uznemirenog želuca u večernjim satima, potrebno je više kliničkih ispitivanja kako bi se utvrdilo na koji način utiče direktno na san.

Čaj od nane za većinu je siguran, ali ako uzimate bilo koji lek, konsultujte se s lekarom pre ispijanja ovog napitka.

5. Toplo mleko

Možda zvuči kao bajka, ali mnogi preporučuju toplo mleko za lakši san. Naime, mleko sadrži triptofan koji prirodno povećava serotonin koji je poznatiji kao hormon sreće.

Jednostavno rečeno, triptofan povećava nivo serotonina, što povećava nivo melatonina. Melatonin pospešuje san i pomaže u borbi protiv različitih poremećaja spavanja, uključujući „jet lag“, poremećaj spavanja zbog rada u smenama i nesanice.

Višestruka ispitivanja su otkrila da toplo mleko može poboljšati kvalitet sna, ali potrebne su dalje studije da se ove tvrdnje potvrde.

Osim ako niste intolerantni na laktozu ili imate alergiju na meko, nema štete od toga da ispijanje šoljice toplog mleka postane vaš ritual pre spavanja.

6. Zlatno mleko

Zlatno mleko je spoj mleka i kurkume.

Budući da mleko sadrži triptofan, može povećati razinu melatonina koji je primarni hormon koji reguliše ciklus spavanja. Kurkuma je bogata jedinjenjem kurkuminom koji može ublažiti neke uzroke lošeg sna, smanjiti upale i lečiti simptome anksioznosti i depresije.

Da biste napravili zlatno mleko, pomešajte pola šoljice mleka, jednu kašičicu kurkume, jedan mali komad đumbira i jednu kašičici meda. Zagrejte mešavinu i ostavite da odstoji tri do pet minuta.

Svaki sastojak zlatnog mleka smatra se sigurnim. Ipak, pojedinci koji uzimaju određene lekove, uključujući one za razređivanje krvi i smanjenje želučane kiseline ili lečenje dijabetesa, trebalo bi da budu oprezni s kurkumom i đumbirom.

7. Bademovo mleko

Bademi su orašasti plodovi puni vlakana, vitaminima i minerala, a bademovo mleko je kremasta, orašasta alternativa kravljem mleku.

Bademovo mleko sadrži puno minerala koji podstiču spavanje, uključujući triptofan, melatonin i magnezijum.

Poslednjih godina magnezijum se pokazao korisnim za lečenje nesanice, posebno kod starijih osoba.

S obzirom na to da se bademovo mleko pravi od celih badema, osobe s alergijama na orašaste plodove trebale bi da ga izbegavaju.

8. Smuti od banane i badema

Banane su još jedna namirnica s visokim sadržajem magnezijuma, triptofana i melatonina.

One takođe imaju visoku koncentraciju kalijuma, a kalijum i magnezijum dva su minerala koji opuštaju mišiće.

Ako nemate alergiju na banane ili bademe, smuti poput ovoga je zdrav i ukusan način da završite dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.