U trendu

Trka za napuštene životinje: Poljak sa psom trči oko Poljske

Pedesetsedmogodišnji Poljak Franćišek Gogul i njegov dvogodišnji pas Dino optrčaće pun krug oko Poljske za dobro napuštenih i zlostavljanih životinja, u želji da upozore Poljake da ne okreću ravnodušno glavu nad tuđom nesrećom, makar u pitanju bila i životinja.

Iz Legnjice na jugozapadu Poljske krenuli su 1. maja na sever, doprli do Baltika, obalom stigli na istok zemlje do Bjalistoka, prevaljujući po 50 do 60 kilometara dnevno. Kako bi vernom četvoronožnom prijatelju olakšao naporni maraton Gogul deo trase svog psa gura u specijalnim psećim kolicima za bicikliste.

Na drumu često imaju pratnju, pošto im se pridružuju trkači amateri i ljubitelji životinja u mestima kroz koja prolaze a neprestano ih prati mnoštvo Poljaka preko društvenih mreža.

Gogul i njegov Dino noće obično kod svojih navijača sa Fejsbuka ili im prenoćište i hranu obezbedi opština u koju su stigli. „Ljudi reaguju jako pozitivno, pomažu, čestitaju, fotografišu, navijaju“, kazao je Gogul za poljski list Gazeta viborča čiji reporteri su ga zatekli nakon 1.500 prevaljenih kilometara u Bjalistoku.

Na ideju da sa Dinom optrči celu Poljsku, za prava životinja, Gogul je došao pre nekoliko godina kada je u rovu kraj puta spazio psića koga su vlasnici najverovatnije izbacili iz automobila.

„Bio sam na biciklu, nisam mogao da ga povedem. Mogao sam samo da mu dam hranu i vodu. Zamolio sam u obližnjem selu ljude da se pobrinu za njega. Ideja trke jeste da se obrati pažnja koliko je oko nas nepravde a mi se pravimo da je ne primećujemo“, kazao je poljskom listu trkač sa psom oko Poljske.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike