najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Kini stupio na snagu zakon protiv pušenja

Najstroži zakon protiv pušenja u istoriji Kine, koji je stupio na snagu, predviđa novčane kazne bez presedana i telefonsku liniju za prijavu prestupnika, ali je i dalje prisutan i strah od lošeg sprovođenja.

Zakon je zabranio pušenje u kancelarijama, restoranima, hotelima i bolnicama, a za kršenje zabrane predviđena je kazna do 1.600 dolara (10.000 juana).

Prostori koji više puta budu ignorisali zabranu, mogu da izgube licencu, dok će pojedinci koji budu uhvaćeni da puše, biti kažnjeni sa oko 200 juana.

Pored zatvorenih prostora, zakon zabranjuje pušenje i na nekim otvorenim prostorima, koji su blizu škola, bolnica i sportskih objekata.

Uprkos vladinoj kampanji upozorenja putem plakata u restoranima i preduzećima, postoje mnoge sumnje da će zakon biti efikasno primenjivan.

Predsednik Udruženja za kontrolu pušenja Đang Jianšu je istakao da su potencijalno problematični noćni klubovi i da su tu ključni vlasnici, koji imaju odgovornost da obezbede da se u njihovim prostorima ne puši.

Zdravstveni inspektori će biti zaduženi za sprovođenje zakona i obavaljanje kontrole i delovanje po pozivu javnosti. U Pekingu su istaknuti plakati, a vlada je pokrenula kampanju i na društvenim mrežama, gde će objavljivati slike pušača koji su uhvaćeni na delu. Međutim, neki restorani, koje je posetio novinar AFP-a, nisu bili upoznati sa propisima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike