U zabludi smo: Šta ZAISTA predstavlja USPEH?

Uspeh kao imperativ danasnjeg drustva

Šta je uspeh? Treba li da sledimo tuđu ili svoju definiciju uspeha? Treba li da ostvarujemo tuđe ili svoje sopstvene ciljeve?

Živimo u materijalističkom svetu. Novac je veoma važan, a možda je i najvažnije merilo uspeha. A zašto uspeh posmatramo samo kroz novac? Zar nije najbitnije da smo zadovoljni, ispunjeni i srećni? Šta nam vredi vila sa bazenom ako osećamo emotivnu prazninu? Da li novac ispunjava sve te rupe ili to može samo ljubav?

Zanimljivo je da su bogati ljudi neretko nesrećni. Kako je to moguće ako su tako uspešni? Jasno je. Nemaju vremena da grade bliske i kvalitetne odnose i usamljeni su. Okruženi su gomilom ljudi, a ipak su sami. Celog života su jurili za karijerom, a zanemarili druge aspektne zivota. Kada su ostvarili materijalne ciljeve mnogi su shvatili da ih to nije usrećilo i pali su u depresiju. Našli su se u corsokaku. Nazad nema, a ni napred. Shvataju da novac ipak nije sreća. Najlepše stvari u životu ne mogu se ni kupiti ni prodati.

Svi mi treba da pronađemo svoju definiciju uspeha, a ne da se vodimo tuđom. Ovo je valjda naš život, i ne treba drugi da određuju kako ćemo da živimo. Ne smemo to da im dozvolimo. Uzmimo svoj život u svoje ruke!

Uspeh definitivno nije samo novac. Uspeh je pronaći sebe, otkriti sve svoje talente i strasti i razvijati ih. Uspeh je biti najbolja verzija sebe, osvariti svoj pun potencijal i biti bolji čovek sutra nego danas. Uspeh je izgraditi kvalitetne, bliske odnose. Uspeh je imati oko sebe ljude koji te iskreno vole i koji su tu za vas kada vam je teško. Oni znaju kada se iza vašeg osmeha krije tuga. Uz njih nikada nećete biti sama, a samoća je najveća čovečja kazna.

A znate li koji je najveći uspeh? Najveći uspeh je prihvatiti i voleti sebe i biti u miru sa samim sobom.

Napišite komentar