U trendu

Uradite ovih 5 stvari svakog dana – bićete mnogo srećniji

Teško pitanje: „Kako znate kada ste srećni?“

Još teže pitanje: „Šta vam znači sreća?“

Možda ste iznenađeni jer znate da nije lako definisati sreću. To su različite stvari za različite ljude.

Pre priče o načinima povećanja vaše sreće, moramo se složiti oko nekih definicije.

Jednu definiciju dala je dr.Sonja Lajbomirski: Sreća je „iskustvo radosti, zadovoljstva ili pozitivnog blagostanja, u kombinaciji sa osećajem da je život dobar, ima smisla i da je vredan“.

Dakle, sreća nije samo stvar, već se sastoji od nekoliko stvari – radosti, zadovoljstva, pozitivnog blagostanja i osećanja da je vaš život dobar, smislen i vredan.

Predlažemo vam pet stvari koje možete učiniti svakog dana kako biste povećali svoju sreću:

1. Uradite čin ljubavi

Uradite nešto ljubazno za nekoga i gledajte kako vaša sreća raste. Sećate se reči: „Bolje je dati nego primiti?“.

Iznenadite čoveka iza sebe i platite kafu. Pridržate vrata nekome i poželite mu dobar dan.

Ostvarite kontakt sa nekim i pozdravite se uz osmeh.

Ove stvari mogu zvučati beznačajno, ali pokušajte i gledajte šta se dešava.

2. Praksa zahvalnosti

Kreirajte listu od tri stvari koje vas čine zahvalnim. Ove stvari ne moraju biti velike, skupe ili menjati život; one mogu biti jednostavne stvari poput sunčanog dana ili kišnog dana, igranja sa psom ili završetka velikog posla-projekta.

Nema postavljenih pravila – sve se računa dok se vaša zahvalnost raste.

3. Igrajte se

Ne budite tako ozbiljni. Uzmite nekoliko minuta i malo se zabavite. Skočite u gomilu lišća ili hodajte po lišću, hodajte po barici, bacite loptu sa decom ili idite u park i zamahnite na povetarcu. Izađite van zone udobnosti i igrajte se malo ili puno.

4. Izaberite pozitivno

Osmeh će osvetliti vaš dan. Prednosti pozitivnog odnosa uključuju niže stope depresije i anksioznosti, bolje zdravlje srca i niže rizike za razne nevolje.

Možda razmišljate: „Ja nisam pozitivna osoba, pa kako da napravim dobar posao?“ Samo „pokvarite“ takvo razmišljanje dok ne razvijete naviku pozitivnog odnosa. Stojite protiv svoje negativnosti. Za svaku negativnu misao ili negativno ponašanje, suprotstavite se pozitivnom mišljenju ili pozitivnom ponašanju.

5. Mislite o sebi

Da li uvek postavljate svoje potrebe i želje ispred drugih? Stavljanje sebe na prvo mesto ne čini vas uvek sebičnim osobom. Ne idite u takvo razmišljanje jer je to zamka. Dobro je briniti se o sebi, ali ne na štetu drugih.

Zaključak

Podstičemo vas da prihvatite ovih pet koraka. Postavite tridesetodnevni cilj i ptroverite rezultate. Sreća je u vašem dometu. Vi to zaslužujete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike