U trendu

„Uskoro ćemo komunicirati mislima, zahvaljujući umecima u mozgu“

Neurohirug Erik Leuthart sa Univerziteta Vašington ističe da će u budućnosti ljudima biti ugrađivani minikompjuteri u mozak i formirana vrsta „nadljudi“, koji će putem misli komunicirati među sobom i sa aparatima.

Kako elektronike kompjutera postaju sve manje, uskoro će moći da se, bez većih problema, usade u mozak.

Leuthart navodi da će „telepate“ moći da prenose informacije drugim ljudima i aparatima koristeći umetke u mozgu.

– Pitanje je samo kada. Da li će do toga doći za deset ili sto godina. Reč je o neizbežnom razvoju čovečanstva -navodi Leuthart, koji je napisao dva romana i jednu dramu „kako bi pripremio društvo za nadolazeće promene“.

S obzirom na brzinu kojom se tehnologija menja, nije nemoguće zamisliti da će za 20 godina sve što je sada u mobilnim telefonima biti smešteno u „zrnu pirinča“.

– Uređaj te veličine mogao bi da se uklopi u ljudsku glavu na minimalno invazivan način, kako bi mogao da vrši neophodne radnje potrebne da se formira mozak-kompjuter – navodi Leuthart, a prenose naučni portali.

Vlasnik „Tesle“ Ilon Mask već razvija načine za povezivanje ljudi i kompjutera.

Projekat se zasniva na tehnologiji „neuronske čipke“, a reč je o sitnim elektrodama umetnutim u mozak. Preko njih bi se jednog dana mogle unositi i skidati misli iz mozga u kompjuter.

Mask smatra da će „neuronska čipka“ moći da pomogne ljudima sa teškim moždanim povredama već za četiri godine, a za osam do deset godina ova tehnologija u stilu Matriksa biće dostupna svakom.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    … i voditi ljubav na daljinu, kao što pričamo, komuniciramo (udvoje-no) pomoću čipova i telepatije… kako god to nazivali… mi smo povezani na višem nivou; samo još da se i sretnemo stvarno… odistinski zavolimo (otvorena vrata).

  2. Miron

    Mnogi već imaju taj čip. Naročito političari.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike