U trendu

Užasan slučaj silovanja tinejdžerke na Kosovu dospeo i do Njujork tajmsa

Američki „Njujork tajms“ objavio je priču o tinejdžerki koja je navodno godinama silovana na Kosovu, gde se, kako se navodi, politički lideri, bivši gerilski borci, prvenstveno fokusiraju na borbu za „pridobijanje priznanja državnosti na međunarodnom planu“, pa unutrašnji problemi obično imaju drugorazredni značaj.

Ali ovaj slučaj silovanja možda je izuzetak, piše list, uz podsećanje da je šokantnu priču najpre u februaru objavio kosovski portal Insajderi.

Tinejdžerku, čije ime se ne pominje, je navodno silovao i zlostavljao dve godine, najpre nastavnik a onda i lokalni policijski zvaničnik koji ju je primorao da abortira pošto je zatrudnela.

Tragična priča devojčice na Balkanu gde je, kako se kaže, nasilje nad ženama veliki problem, izazvala je uznemirenje. Stotine ljudi uglavnom žena izašlo je na ulice da podrži devojičicu uzvikujući parole protiv policije i pravosuđa i optuživši ih da ne štite prava žena, kao ni njihova tela.
Slučaj je sada uzdrmao političko rukovodstvo izazvavši javnu diskusiju o drugorazrednom statusu žena i ukazavši na nedostatke kosovskih institucija, piše „Njujork tajms“.

Poslanici su, podseća se, u parlamentu zatražili istragu, a predsednik Hašim Tači koji imenuje sudije i tužioce, rekao je u jednom intervjuu da je to „tužan slučaj“ i obećao pravdu, a premijer Ramuš Haradinaj pokrenuo je istragu o zloupotrebi policijskog položaja.

List ocenjuje da su unutrašnji problemi obično od drugorazrednog značaja na Kosovu gde se, kako se navodi, politički lideri, koji su bivši gerilski borci, prvenstveno fokusiraju na borbu za „pridobjanje priznanja državnosti na međunarodnom planu.

Ali ovaj slučaj silovanja možda je izuzetak, piše list navodeći reči opozicione poslanice Mimoze Kusari-Ljilje da je on bio „neka vrsta momenta pokreta MeToo na Kosovu“.

Navodi se da je EU uložila napore kako bi izgradila kosovsku policiju i pravosuđe boreći se da ih sačuva od političkog mešanja. Postoje zakoni koji sankcionišu nasilje nad ženama, ali aktivisti tvrde da se oni ne primenjuju.

„To je samo vrh ledenog brega u društvu gde se žene tretiraju uglavnom kao objekti“, rekla je Kusari-Ljilja.

Tinejdžerka, žrtva silovanja ispričala je za „Njujork tajms“ šta je pretrpela, pod uslovom da joj se ne objavljuje ime.

Bila je uzorna srednjoškolka i sportistkinja kada ju je jedan nastavnik uvukao u seksualni odnos obećavajući joj brak. Kada je saznala da je oženjen i da ima dece otišla je u policijsku stanicu da ga prijavi.

Tada je imala 16 godina i nje znala da je horor tek počeo, kaže ona. Ispitivali su je sedam sati, a policajac koji ju je odvezao kući pretio joj je da će njenim roditeljima reći da je bila sa nastavnikom ako ne pristane da izađe sa njim, ispričala je ona.

„Morala sam to da uradim, plašla sam se“, rekla je ona. Prvi put ju je silovao u jesen 2017. Nastavio je da je zove i piše joj poruke, pojavljuje se ispred njene kuće i vodi u lokalni motel, a tokom 2018. godine silovao ju je tri do četiri puta nedeljno.

„Stvorio je ovaj odnos kako je hteo jer je posle prvog puta rekao da će me ubiti ako ne dođem kad me pozove“, rekla je ona.

Kad je zatrudnela odveo ju je u Prištinu i prisilio da abortira. Ginekolog je, kako kaže, izveo proceduru „protiv njene volje“.

Pošto je portal Insajderi u februaru objavio njenu priču tužilaštvo je pokrenulo istragu, a nastavnik, policajac i ginekolog su uhapšeni. Ali, kako se navodi, može da prođe i dve i po godine dok tužioci odluče da li će podići optužnice.

Dok policajac i nastavnik negiraju optužbe tinejdžerke, ginekolog tvrdi da je bio umešan u slučaj zbog „administrativne greške“.

„Želim da budu najstrože kažnjeni zato što su me uništili“, rekla je tinejdžerka koja sada ima 18 godina.

Kaže da želi da svedoči na sudu mada se i dalje plaši silovatelja. Takođe brine je i šta će o njoj misliti društvo u kojem su, kako se navodi, žrtve seksualnog nasilja često okrivljene i osramoćene.

(Tanjug)

Napišite komentar