Višak samopouzdanja kao zamka

Dobro je imati samopouzdanja, to nam mnogo pomaže u životu i čini da se osećamo bolje. Ipak, kao i u svemu, i ovde postoji zlatna sredina: ne valja kad samopouzdanja nema, ali nije dobro ni kada ga ima previše, jer to vodi u različite zamke, i završi se neprijatno.
1. Zapisano mi je u zvezdama. Ili, druga varijanta, smatrate da vam je sudbina namenila da nešto učinite. Ovakva ideja može da deluje romantično i/ili veličanstveno, ali vas neretko navede na to da se oko onoga što pokušavate da postignete uopšte ne potrudite. Ako vam je već sudbina namenila da vam to uspe, nije neophodno da radite na tome, zar ne? Možda se u nekim romanima ili filmovima junacima sve baš zgodno namesti i ne moraju da se potrude, ali u stvarnom životu mora prilično da se radi oko svega što je vredno truda i postizanja, bilo da je to ljubavna veza, uspeh na poslu, dobro roditeljstvo, dobro prijateljstvo…
2. Celog života ste na to čekali. Dešava se da vam se konačno, nakon godina i godina iščekivanja, pruži prilika da dobijete ono o čemu ste sanjali. Greška koju neki naprave je to da se, kad im se prilika pruži, ne potrude oko toga da je zgrabe, već misle da će dobiti to što žele prosto zato što su o tome sanjali i što im se našlo nadohvat ruke. I nemaju nikakvu varijantu za slučaj da im to o čemu su sanjali ipak ne uspe. A ako se neuspeh desi, to onda bude kao da su vam sve lađe potonule i kao da više nemate zbog čega da živite.
3. Vama je to uvek išlo. To što vam nešto dobro ide ne znači da treba zaboraviti da se potrudite, jer neće ići baš uvek, svakome se može desiti da omane čak i u nečemu u čemu je fenomenalno dobar. A kad omanete u nečemu takvom, ukoliko ste sebe definisali kao osobu koja je uvek uspešna u tome-i-tome, to je strahovit udarac za samopouzdanje, i prilično traje dok se od toga oporavite – može se desiti da u trenutku osetite kao da vam se ceo svet srušio.
4. Nemate zbog čega da brinete. Ukoliko stvarno u to poverujete, to je kao da tražite da nešto krene kako ne treba. Ne kažemo da treba zbog brige da do krvi izgrizete nokte, ali nema-brige-lako-ćemo stav vrlo često dovede do toga da i te kako dobijete zbog čega ćete da brinete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike