U trendu

Vladeta Jerotić u samo jednoj rečenici objasnio je kako neko može godinama ostati zdrav

Vladeta Jerotić je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u Srbiji i tome je posvetio gotovo ceo život. Tako je ovaj vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku doprinose i potisnuta osećanja, kao i neadekvatna nega duhovnog i mentalnog zdravlja.

„Od gripa do raka, sve su bolesti psihosomatske“, govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Šta su psihosomatske bolesti?

Psihosomatske bolesti su fizičke bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i telo, negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promene na njima.

Iako se termin „psihosomatski“ pojavljuje tek u 19. veku, razmišljanje o udelu psihičkih faktora u nastanku i lečenju fizičkih oboljenja staro je koliko i najstarije civilizacije. Sokrat je smatrao da se telo ne može izlečiti, ako se ne leči duša, a Hipokrat da se ne može lečiti bolest ako se ne leči bolesnik.

„Čir na želucu je nekada naš narod zvao „grizlica. Oni su bili bolji psihosomatičari nego lekari jer je narod davno nazvao čir na želucu grizlica, što znači da grizeš samoga sebe“, rekao je Jerotić.

Uzroci čira na želucu

Poznato je da je glavni okidač za pojavu čira na želucu zapravo stres. Pre nekoliko vekova otkrili su da okidač za čir može da bude i Heliko bakterija, ali profesor je pokazao da je i ona povezana sa psihosomatskim oboljenjem.

„Heliko bakterija se izleči antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno stresiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo telo i onda nastaju bolesti“, jasno je rekao lekar.

Vladeta Jerotić je objasnio da su hipertenzija i infarkt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infarkt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Rizik od psihosomatskih oboljenja i dalje raste jer je vreme sve izazovnije i stresnije. Međutim, Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko može godinama ostati zdrav: „Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tela, duše i duha.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)