U trendu

Vučić: Povećanje plata i penzija je realnost

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je deficit budžeta u prvih pet meseci ove godine mnogo manji od planiranog – 26 umesto 90 milijardi dinara, koliko je bilo dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

„Ovo jasno pokazuje da ono što sam rekao pre mesec ili mesec i po dana, da će biti realnosti oko povećanja plata u javnom sektoru i oko povećanja penzija. Mi sada više nemamo pravo da odustanemo“, rekao je Vučić na 15. kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Vučić je istakao da je u maju stanje u budžetu mnogo bolje nego što se očekivalo, i da samo u tom mesecu ušteđeno dodatnih 11,5 milijardi dinara.

„Predviđen je bio deficit od 19 milijardi dinara, a on je u maju 7,5 milijardi. Nešto više je dobijeno na prihodnoj strani, a nešto više smanjeno na rashodnoj strani“, rekao je on.

Vučić je istakao da sada vidi „svetlo na kraju tunela“ i da će uskoro zaposleni u prosveti, javnom sektoru, u Železari Smederevo, biti mnogo zadovoljniji.

On je zahvalio sindikatima jer su se, kako je je istakao, čak i kada nisu imali isto viđenje i stavove sa Vladom, uvek ponašali odgovorno, poštovali državu i razumeli šta su državni problemi.

„Ne volim da se bilo kome dodvoravam, ali želim da zahvalim vašim predstavnicima što su uvek razumeli državu i što su pokazali u teškim trenucima da znaju šta je dobro za Srbiju“, rekao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da Vlada podržava proces kolektivnog pregovaranja i da je uradila sve što je do nje.

Vučić je rekao da nijedan premijer pre njega nije imao tako veliki broj sastanka sa sindikatima i ukazao da Vlada ne može bez podrške sindikata. „Ako zajednički ne budemo radili, mi ne možemo da uspemo“, rekao je on.

Dok je Vučić govorio, otpušteni radnici Javnog komunalnog preduzeća Informatika iz Novog Sada su u sali razvili transparent „Uništavaju nam preduzeća, bahate se, sprovode samovolju, a vas koriste kao paravan. Dokažite da niste paravan!“.

Vučić im je odgovrio da on „nije ničiji paravan“, i obećao predstavnicima Informatike da će već u narednih 15 dana dobiti odgovor.

„Nisam ničiji paravan. Ne mogu sve da vidim, niti sve da rešim. Teško mi je i ne mogu, ali ću i vama, ne brinite, dokazati da nisam paravan ni za koga. Dragi prijatelji, već u narednih 15 dana dobićete odgovor na transparent koji ste razvili“, rekao je predsednik Vlade.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, čiji je izlazak na binu propraćen zvižducima, rekao je da nije tu kao suprotstavljena strana, već kao socijalni partner.

„U mnogim stvarima se nećemo složiti, ali ima i mnogo stvari koje možemo zajedno uraditi, da Srbiju napravimo zemljom za 21. vek“, rekao je on i istakao da će se Unija poslodavaca potruditi da se sprovedu kolektivni ugovori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar