Vulin odbio da primi Sašu Jankovića

Zaštitnik građana saopštio je danas da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin odbio zahtev Zaštitnika građana za sastanak povodom najavljenog ukidanja povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV) za kupovinu hrane i opreme za bebe i mogućnosti povećanja iznosa roditeljskog dodatka, zbog, kako se naodi, navodne nenadležnosti.

U saopštenju se navodi da Zakon o ministarstvima u članu 16 propisuje da Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja obavlja poslove državne uprave koji se, između ostalog, odnose i na „populacionu politiku, planiranje porodice, porodicu i decu“.

Istovremeno, Zakon o Zaštitniku građana propisuje da su „predsednik Republike, predsednik i članovi vlade, predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda i funkcioneri u organima uprave dužni da prime Zaštitnika građana na njegov zahtev najkasnije u roku od 15 dana“.

Navodi se takođe da Zaštitnik građana o ovoj “nedopustivoj pojavi obaveštava javnost” sa žaljenjem zbog kršenja zakona i nespremnosti Ministarstva da se bavi svojim zakonom propisanim poslom u temi od posebnog značaja za porodice sa decom ili koje planiraju da imaju decu.

Iz priložene prepiske se vidi da je Zaštitnik građana 7. septembra uputio ministru Aleksandru Vulinu zahtev za sastanak navedenim povodom, a da je i Ministarstva rada 29. septembra odgovoreno da pitanje PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe nije u nadležnosti tog resora, već Ministarstva finansija.

(Tanjug)

Ostavite komentar