najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

VW-ovi dileri u Nemačkoj ne moraju da prihvate vraćeni auto

Folksvagenovi dileri u Nemačkoj nemaju obavezu da prihvate vraćene automobile u koje je ugrađen sporni softver za manipulisanje vrednostima izduvnih gasova, presudio je jedan nemački sud.

U prvoj takvoj presudi u Nemačkoj, sud u gradu Bohum, na severozapadu zemlje, odbacio je tužbu jednog vlasnika VW-og automobila marke “tiguan” koji je zahtevao da vrati automobil dileru od koga ga je kupio, prenosi agencija Frans pres.

Vlasnik tog automobila je tražio da mu diler koji mu je prodao vozilo refundira plaćeni iznos i da prihvati automobil nazad, ili da mu bar da popust na prodajnu cenu novog vozila.

“Tuženi je samo prodao vozilo, nije ga proizveo. Ne može biti odgovoran za grešku koju je napravio proizvođač”, navodi se u presudi suda.

Automobil marke “tiguan” je samo jedan od nekoliko VW-ovih modela koji je pogođen skandalom oko ugradnje spornog softvera u 11 miliona Folksvagenovih automobila širom sveta.

Nemačka kompanija je priznala postojanje nezakonitog “prevarantskog” softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je do 40 odsto veća od dozvoljene.

Osim toga, VW je suočen sa zajedničkom tužbom u SAD i optužbom za veliku štetu načinjenu životnoj sredini i vlasnicima VW-ovih automobila.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike