U trendu

Zašto se većina prezimena u Srbiji završava na -IĆ?

Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.

Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. veka. Srpska prezimena uglavnom su nastajala tako što su se nastavci -IĆ, -EV ili -OV dodavali imenu oca, majke, dede ili nekoj drugoj osnovi.

Sufiks „IĆ“ je slovenski deminutiv čija je osnovna uloga u stvaranju patronima i matronima.

Patronim označava da je prezime nastalo od oca (npr. prezime Jovanović je nastalo od imena Jovan na koje je dodat nastavak „OV“ što označava pripadnost i na kraju je pridodat deminutivni nastavak „IĆ“ što znači mali ili mladi).

Matronim označava prezime nastalo na osnovu majčinog imena (npr. prezime Sarić – u ovom slučaju će na ime dodaje samo nastavak „IĆ“)

Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz 19. veka veka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine 19. veka menjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca. Tako se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena. U to vreme, stara, rodovska prezimena bila su mahom u manjini.

Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces njihovog menjanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar