U trendu

Živite duže

Postoje li načini da svoj život učinimo boljim? Da li postoje pitanja koja sebi možemo da postavimo kako bismo poboljšali svoj način života? Možemo li da damo odgovore na ta pitanja? Da li previše radimo? Da li opraštamo i zaboravljamo? Da li sedimo pravilno? Da li previše gledamo televiziju? Da li dobro spavamo? Ima li ovde previše "da li"? Reklo bi se da ih ima sasvim dovoljno, pošto su u pitanju stavke na osnovu kojih možemo da procenimo kvalitet sopstvenog načina življenja.
Muškarci koji rade više od 50 sati nedeljno imaju viši krvni pritisak od onih koji ne ostaju duže na poslu, kažu statistike. Kad malo bolje razmislite, ima tu logike. Vreme provedeno za kancelarijskim stolom oduzima vreme predviđeno za kvalitetnu ishranu. Naravno, u pitanju može da bude i nešto drugo što će trpeti zbog prekomernog poslovnog opterećenja. Kada se previše opterećujemo na poslu, lošije spavamo, ne bavimo se fizičkim aktivnostima, trpi naš privatni život. Ako morate da radite duže i više od ostalih, onda bar nađite efikasan način da se oslobodite stresa. Besane noći mogu da poremete neophodnu ravnotežu u organizmu i da podstaknu gojaznost, usled čestih obroka noću kojima mnogi od nas pribegavaju. Da biste spavali kao beba, morate da vodite računa o sebi i svojoj ishrani.
A kada se dobro naspavate, sutradan kada ponovo dođete u kancelariju, obratite pažnju na to kako sedite. Čini se da bi to moglo da bude banalno – ali nije. Sedenje može da izazove dvostruko veći pritisak na vaša leđa od stajanja; ne samo što šteti kičmi već otežava pravilno varenje i uzrokuje pojavu gasova. Umesto da se zavalite u svoju stolicu, šetajte po kancelariji kad god je to moguće, niko vas neće čudno gledati zbog toga, i trudite se da ne sedite u istom položaju duže od 40 minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.