U trendu

Znate li ko su ove krhke žene? VIDEO

Verovatno nikada niste čuli za Gulabi bandu. Tačno?
Ove dame, članice Gulabi (ružičaste) „bande“, prvi put su se okupile pre nekoliko godina na severu Indije u grupu koja je nastala kao odgovor nasilničkom ponašanju muškaraca u porodici. Članice Gulabi grupe „obilaze“ nasilne muževe i očeve i uterujuju im pravdu metlama i štapovima, sve dok nasilje ne prestane.
„Govori glasno, dete, ako se budeš stidela, umrećeš.“ Nekoliko stotina pobunjenih žena u provinciji severne Indije od 2010. godine ponosno zove sebe „Gulabi gang“ (ružičasta banda). Uteruju strah nasilnicima, a vlast ih nevoljno poštuje. „Mi nismo obična banda, mi se borimo za pravdu. Niko nam ovde ne dolazi u pomoć. Vlast i policija su korumpirani i protiv siromašnih, pa ponekad moramo da uzmemo zakon u svoje ruke. A nekad više volimo da posramimo one koji čine loša dela“.
Nismo zagovornici toga da se na nasilje odgovara nasiljem, ali kad ne može drugačije…Svojim delovanjem Gulabi su se izborile da se zaustavi sklapanje dečijih brakova u Indiji, a prema nekim izvorima Gulabi u Indiji broji preko 400 hiljada članica…
Evo izuzetno zanimljivog dokumentarnog filma o nastanku i delovanju ove ženske grupe:

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike