Znate li šta jedete: U sladoledu umesto prave vanile – aroma

Svaki peti sladoled, koji se prodaje u najvećim trgovinskim lancima u Britaniji, ne sadrži vanilu, slatku pavlaku ili sveže mleko, prenosi „Gardijanov” „Vočdog“. Inače na ovom tržištu je od 1976. godine zabeležen najveći pad prodaje sladoleda, ali je istraživanje o razlozima ovakvog stanja na tržištu, za Britance omiljene poslastice, dovelo do podatka da većini proizvoda nedostaju ključni sastojci.

Samo polovina, od 24 vrste kontrolisanih proizvoda, sadržala je sve tradicionalne sastojke. Zanimljivo je da je većina kontrolisanih proizvoda, kojima su nedostajali sastojci, proizvedena pod privatnom robnom markom trgovca koji ih prodaje.

– U određenom broju proizvoda pavlaka i mleko su zamenjeni mlekom u prahu, a u nekim slučajevima proteinima surutke. Vanila je zamenjena aromom. U sladoledima su pronađeni i palmino i kokosovo ulje i voda, prenosi „Vočdog“.

Do 2015. godine u Velikoj Britaniji sladoled je morao da sadrži najmanje pet odsto mlečne masti i 2,5 procenata proteina mleka. Međutim, promenjena je regulativa o deklarisanju ovih proizvoda i to zbog toga kako bi se omogućilo da se na tržištu kao sladoled deklariše više proizvoda, među njima i veganske i manje masne verzije. Na ovaj način jeste povećan asortiman, stvoreno je novo tržište, koje zadovoljava šire potrebe kupaca, međutim ukidanje rigoroznijih propisa otvorilo je put jeftinijim sastojcima koji su vrlo brzo zamenili one koji se koriste u tradicionalnim receptima.

„Gardijan“ prenosi da za sada ne postoji obaveza proizvođača da ispune posebne uslove pre nego što deklarišu proizvod kao sladoled, dok sladoledi koji su deklarisani kao „mlečni” moraju da sadrže najmanje pet odsto mlečnih masti, neke proteine mleka i ne mogu da sadrže masnoće od povrća.
Proizvođači se pravdaju time da je cena vanile porasla i da je trenutno skuplja od srebra. Nabavna cena je oko 440 funti po kilogramu i postala je drugi najskuplji začin na svetu posle šafrana. Proizvodnja vanile je inače vrlo komplikovana, biljka koja pripada porodici orhideja ručno se oprašuje. Svaki cvet se otvara samo jedan dan u toku cele sezone i ukoliko se ne opraši i prinosi će biti manji. Gaji se u tropskim predelima, a više od 75 odsto je proizvedeno na Madagaskaru, koji je prošlog meseca pogodio snažan ciklon i naneo velike štete vlasnicima plantaža.

Prema istraživanju „Vočdoga“ većina proizvođača danas koristi sintetičku aromatičnu vanilu, poznatu kao vanilin, ali ona je slabijeg ukusa. Portparol „Vočdoga“ je u zvaničnom saopštenju potrošačima poručio da pre kupovine sladoleda od vanile obavezno čitaju deklaracije, posebno ukoliko žele da izbegnu sastojke poput palminog ulja. Za one koji traže autentični sladoled od vanile savetuju da na deklaraciji pronađu tri ključna sastojka, a to je prirodna vanila, mlečni krem ili pavlaka i sveže mleko.

( J. Antelj, I. Albunović, „Politika“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike