Dodelom nagrada završena Slobodna zona

BEOGRAD – Premijernom projekcijom filma „Žensko zadovoljstvo“ i dodelom nagrada, u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano je zatvoren 15. Filmski festival Slobodna zona.

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog žirija – direktora Filmskog festivala u Marseju Žan Pjer Rema, filozofa i programskog koordinatora Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petra Milata i režisera Vladimira Blaževskog, nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu „Jadnici“ reditelja Lađ Lia.

U obrazloženju žirija navedeno je da film pre svega pleni žestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva.

Činjenica da je radnja filma smeštena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, živeli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za današnjicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izražajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i višeznačnu priču koja će se pamtiti“, naveo je žiri.

Nagrada za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana dodeljena je filmu „Čudovišta“ reditelja Mariusa Olteanua.

„Najbolji film u regionalnoj konkurenciji formalno upečatljivim stilom istražuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji u kojoj se dešava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja. Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poštovanje nakon što se njihova romantična veza završila. I u tome uspeva uprkos svim društveno nametnutim predrasudama“, istakla je montažerka Nataša Pantić.

Ona je to navela u ime žirija regionalne selekcije, koju čine i predsednik žirija producent Gijom De Sej i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Nagradu u kategoriji Human Rights odneo je film „Dnevnik Diane Budisavljević“, rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviše pažnje.

Stoga i ne čudi da je upravo ovo ostvarenje osvojilo najviše glasova posetilaca Slobodne zone i samim tim osvojilo nagradu publike.

Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji Slobodne Zone dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film „Razgovor o drveću“.

Za film „Umetnost sećanja“ posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović.

Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.

„Da bi autor napravio film on mora biti slobodan, ali i da bi film postojao mora da postoje slobodni festivali koji će ga prikazati, kao što je to Slobodna zona“, kazala je Jelena primajući nagradu.

Srednjoškolski žiri koji čine Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Šarčević i Sergej Lišanin, predsednica žirija Marina Stepanoski u selekciji 14+ za najbolji film proglasila je „Zvezda od 100 kila“ rediteljke Mari-Sofi Šambon.

U Dvorani Kulturnog centra u Beogradu sutra, 13. novembra, na bis će biti održane još tri projekcije. Od 17h film „Jadnici“, od 19h „Kordiljeri snova“ i od 21h film „Tusta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar