U trendu

Dodelom nagrada završena Slobodna zona

BEOGRAD – Premijernom projekcijom filma „Åœensko zadovoljstvo“ i dodelom nagrada, u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano je zatvoren 15. Filmski festival Slobodna zona.

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoÅ¡kolskog ÅŸirija proglaÅ¡eni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog ÅŸirija – direktora Filmskog festivala u Marseju Åœan Pjer Rema, filozofa i programskog koordinatora Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petra Milata i reÅŸisera Vladimira BlaÅŸevskog, nagrada za najbolji angaÅŸovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu „Jadnici“ reditelja Lađ Lia.

U obrazloşenju şirija navedeno je da film pre svega pleni şestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva.

Činjenica da je radnja filma smeÅ¡tena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, ÅŸiveli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za danaÅ¡njicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izraÅŸajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i viÅ¡eznačnu priču koja će se pamtiti“, naveo je ÅŸiri.

Nagrada za najbolji angaÅŸovani film u regionalnoj konkurenciji Horizonti Balkana dodeljena je filmu „ČudoviÅ¡ta“ reditelja Mariusa Olteanua.

„Najbolji film u regionalnoj konkurenciji formalno upečatljivim stilom istraÅŸuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji u kojoj se deÅ¡ava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja. Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poÅ¡tovanje nakon Å¡to se njihova romantična veza zavrÅ¡ila. I u tome uspeva uprkos svim druÅ¡tveno nametnutim predrasudama“, istakla je montaÅŸerka NataÅ¡a Pantić.

Ona je to navela u ime ÅŸirija regionalne selekcije, koju čine i predsednik ÅŸirija producent Gijom De Sej i istraÅŸivač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Nagradu u kategoriji Human Rights odneo je film „Dnevnik Diane Budisavljević“, rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviÅ¡e paÅŸnje.

Stoga i ne čudi da je upravo ovo ostvarenje osvojilo najviše glasova posetilaca Slobodne zone i samim tim osvojilo nagradu publike.

Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji Slobodne Zone dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film „Razgovor o drveću“.

Za film „Umetnost sećanja“ posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je reÅŸiserki Jeleni Radenović.

Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.

„Da bi autor napravio film on mora biti slobodan, ali i da bi film postojao mora da postoje slobodni festivali koji će ga prikazati, kao Å¡to je to Slobodna zona“, kazala je Jelena primajući nagradu.

SrednjoÅ¡kolski ÅŸiri koji čine Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Å arčević i Sergej LiÅ¡anin, predsednica ÅŸirija Marina Stepanoski u selekciji 14+ za najbolji film proglasila je „Zvezda od 100 kila“ rediteljke Mari-Sofi Å ambon.

U Dvorani Kulturnog centra u Beogradu sutra, 13. novembra, na bis će biti odrÅŸane joÅ¡ tri projekcije. Od 17h film „Jadnici“, od 19h „Kordiljeri snova“ i od 21h film „Tusta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.