Izložba Jana Fabra 21. februara u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izložba posvećena stvaralaštvu flamanskog multimedijalnog umetnika Jana Fabra biće otvorena 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu, najavila je za Tanjug Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Ona je naglasila da će Muzej nastaviti niz prvorazrednih kulturnih događaja kakvi su se u toj kući odigravali tokom prošle godine, kada je, inače, obeleženo 175 godina najznačajnije muzejske institucije u Srbiji.

„Prošlu godinu smo završili monumentalnom izložbom posvećenom vajaru i arhitekti Ivanu Meštroviću. Potrudićemo se i da ove godine posetiocima Narodnog muzeja ponudimo vrhunske događaje. Izložba posvećena stvaralaštvu flamanskog multimedijalnog umetnika Jana Fabra biće otvorena 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu“, kazala je Brešković.

Kako kaže, publika Fabra prepoznaje po izuzetnoj predstavi „Olimp“ koja je u okviru programa 51. Bitefa izvedena u beogradskom Sava centru 2017. godine.

„Bio je to prvorazredni događaj za našu kulturu koji je u trajanju od 24 sata prenosio RTS. Sada Fabr dolazi sa svojom izložbom koja sadrži crteže, instalacije 3D projekcije…Biće to značajan iskorak Narodnog muzeja u savremenu umetnost“, kazala je Borić Brešković i dodala da će kroz različite sadržaje Fabr biti gost Kulturnog centra Beograda i Narodnog pozorišta.

Borić Brešković za 10. maj najavljuje izložbu posvećenu arheloškom lokalitetu Trebenište u blizini Ohridskog jezera.

„Tom izložbom posvećenom arheloškom blagu sa prostora Balkana obeležićemo dan Narodnog muzeja. Izložba je prvobitno priređena u Arheološkom muzeju u Skoplju i rezultat je rada 26 izvrsnih poznavalaca peroda 6. i 5. veka pre naše ere. Ceo projekat je okupio najbolje stručnjake iz vrhunskih muzejskih institucija Bugarske, Srbije i Makedonije. Izložbu su zajednički stvorili profesionalci iz Narodnog muzeja u Beogradu, Arheloškog muzeja u Skoplju i Arheloškog muzeja u Sofiji. To je projekat od velikog kulturnog značaja na kojem sarađuju institucije sa zapadnog Balkana i ta izložba će ođeknuti u evrospkim okvirima „, kazala je Borić Brešković i dodala da će izložbu pratiti izuzetna monografija.

Direktorka Narodnog muzeja iz programa za 2020. godinu posebno izdvaja izložbu čija će postavka sadržati artefakte iz umetničke kolekcije Radoslava Damjanovića.

„Svoju zbirku umetnosti Radoslav Damjanović je poklonio Narodnom muzeju 2005. godine. U njoj su brojni umetnički predmeti evropskih stvaralaca, među kojima je najzastupljenija italijanska umetnost druge polovine 20. veka“, kazala je Borić Brešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar