U trendu

IzloĹžba Jana Fabra 21. februara u Narodnom muzeju

BEOGRAD – IzloĹžba posvećena stvaralaĹĄtvu flamanskog multimedijalnog umetnika Jana Fabra biće otvorena 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu, najavila je za Tanjug Bojana Borić BreĹĄković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Ona je naglasila da će Muzej nastaviti niz prvorazrednih kulturnih događaja kakvi su se u toj kući odigravali tokom prošle godine, kada je, inače, obeleženo 175 godina najznačajnije muzejske institucije u Srbiji.

„ProĹĄlu godinu smo zavrĹĄili monumentalnom izloĹžbom posvećenom vajaru i arhitekti Ivanu MeĹĄtroviću. Potrudićemo se i da ove godine posetiocima Narodnog muzeja ponudimo vrhunske događaje. IzloĹžba posvećena stvaralaĹĄtvu flamanskog multimedijalnog umetnika Jana Fabra biće otvorena 21. februara u Narodnom muzeju u Beogradu“, kazala je BreĹĄković.

Kako kaĹže, publika Fabra prepoznaje po izuzetnoj predstavi „Olimp“ koja je u okviru programa 51. Bitefa izvedena u beogradskom Sava centru 2017. godine.

„Bio je to prvorazredni događaj za naĹĄu kulturu koji je u trajanju od 24 sata prenosio RTS. Sada Fabr dolazi sa svojom izloĹžbom koja sadrĹži crteĹže, instalacije 3D projekcije…Biće to značajan iskorak Narodnog muzeja u savremenu umetnost“, kazala je Borić BreĹĄković i dodala da će kroz različite sadrĹžaje Fabr biti gost Kulturnog centra Beograda i Narodnog pozoriĹĄta.

Borić Brešković za 10. maj najavljuje izložbu posvećenu arheloškom lokalitetu Trebenište u blizini Ohridskog jezera.

„Tom izloĹžbom posvećenom arheloĹĄkom blagu sa prostora Balkana obeleĹžićemo dan Narodnog muzeja. IzloĹžba je prvobitno priređena u ArheoloĹĄkom muzeju u Skoplju i rezultat je rada 26 izvrsnih poznavalaca peroda 6. i 5. veka pre naĹĄe ere. Ceo projekat je okupio najbolje stručnjake iz vrhunskih muzejskih institucija Bugarske, Srbije i Makedonije. IzloĹžbu su zajednički stvorili profesionalci iz Narodnog muzeja u Beogradu, ArheloĹĄkog muzeja u Skoplju i ArheloĹĄkog muzeja u Sofiji. To je projekat od velikog kulturnog značaja na kojem sarađuju institucije sa zapadnog Balkana i ta izloĹžba će ođeknuti u evrospkim okvirima „, kazala je Borić BreĹĄković i dodala da će izloĹžbu pratiti izuzetna monografija.

Direktorka Narodnog muzeja iz programa za 2020. godinu posebno izdvaja izložbu čija će postavka sadržati artefakte iz umetničke kolekcije Radoslava Damjanovića.

„Svoju zbirku umetnosti Radoslav Damjanović je poklonio Narodnom muzeju 2005. godine. U njoj su brojni umetnički predmeti evropskih stvaralaca, među kojima je najzastupljenija italijanska umetnost druge polovine 20. veka“, kazala je Borić BreĹĄković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.