Izložba orijentalne zbirke od 29. novembra u Beogradu

BEOGRAD – Izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu“ biće otvorena 29. novembra (13:00) u Etnografskom muzeju u Beogradu, saopštili su danas organizatori.

Dvojezička srpsko-turska izložba pripremljena je kako bi javnost bila upoznata arhivskom zbirkom Istorijskog arhiva Šumadije „od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja“, saopštio je Etnografski muzej.

„Predstavljene su najznačajnije ličnosti i događaji iz duge srpsko-turske uzajamne istorije, kao i detalji iz svakodnevnog života hrišćanskog i muslimanskog stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori u vreme osmanske vladavine“, kaže se u saopštenju.

Autori izložbe koja donosi „mnoštvo novih saznanja i informacija“ su direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac Nenad Karamijalković, viši arhivista Istorijskog arhiva Šumadije Slavko Stepanović i profesorka orijentalistike na Filološkom fakultetu u Beogradu Mirjana Marinković.

Izložbu je pripremio Istorijski arhiv Šumadije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Kragujevca i Turske agencije sa saradnju i koordinaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar