Izložba „Razglednice u kadru“ od 28. jula u Radison Hotelu

BEOGRAD – Izložba fotografija „Razglednice u kadru“ Sanje Sekulović biće otvorena 28. jula u prostorijama Radison Hotela u Beogradu u organizaciji umetničkog kolektiva „Bartselona Pop Up“ i trajaće do 4. septembra, saopštili su danas organizatori događaja.

„Život na razglednici je uvek lepši, uvek ljupka imaginacija jednog grada o samom sebi: fotografskim aparatom uhvaćen trenutak u vremenu koji nismo ni primetili putujući raznolikim predelima. Život na razglednici, potrošačkom logikom, nudi uvek nešto drugo od onog šta je sposobno da uhvati naše oko i da zamrzne naše sećanje“, piše Ana Ristović u jednom od svojih eseja.

Govoreći o ovoj postavki, slovenački esejista i književni kritičar Urban Vovk nadovezuje se na poznatu poslovicu da slika govori više od hiljadu reči.

„Poznata je poslovica da slika govori više od hiljadu reči. To važi i za devet predstavljenih fotografija Sanje Sekulović koje ja, iako samo jedan od njenih mnogobrojnih pratilaca, doživljavam kao da su snimljene i objavljene samo za moje oko, da imam isto takvu privilegiju kao što je nekad imao srećni primalac razglednice… Ono što su u doba štampanih razglednica morale da dodaju reči, sada naprave lični vizuleni utisak, odabrani kadar, nametnuta atmosfera, uhvaćena vibracija…“, navodi Vovk.

Kako on kaže, naročito danas, u doba društvenih mreža, moglo bi se reći da kao „obični“ prolaznici primećujemo i svojim okom zamrzavamo stvari koje nikako ne bi našle mesto na klasičnim razglednicama koje smo masovno slali i primali u prošlom veku.

„Savremene insta-razglednice više nisu imaginacija nekog prostora o samom sebi, već su postale realizacija ličnog viđenja. Naši utisci o tom prostoru, koje smo u prošlom vremenu olovkom ispisivali na poleđinu razglednica sada su nekako postali sastavni deo same fotografije, našeg autorskog rada. Isto što je pre nekoliko decenija važilo za intimnu poruku na poleđini razglednice, sada možemo da predamo samom fotografijom“, navodi Vovk.

Po Vovkovim rečima, razlika između „starih“ i „modernih“ razglednica je i u tome da su one stare bile poslate baš nama, mi smo bili njihov ekskluzivni primalac, dok su moderne namenjene svim našim pratiocima.

„Zato njihova tekstualna poruka, ako je uopšte prisutna, ima univerzalniji, apstraktniji značaj koji najčešće ne prezentuje specifičnosti našeg odnosa sa određenom osobom, a tu dođe ono najbitnije: i karakteristike naših individualnih odnosa i estetskih preferencija su sada upisane u samo polje fotografije“, zaključuje Vovk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar