Kako deca razmišljaju o ljudskim pravima na Mikseru

BEOGRAD – Kako mladi u Srbiji razmišljaju o ljudskim pravima, koja prava vide kao posebno značajna i na koji način svako od nas može da doprinese ostvarivanju ljudskih prava, saznaće sutra posetioci Muzeja nauke i tehnike gde će u okviru Mikser festivala biti predstavljen projekat „Cube II“.

Projekat „Cube II – Svako može da učini promenu“ bavi se perspektivama mladih o ljudskim pravima i podstiče ih da deluju za jednakost prava – da razvijaju empatiju, hrabrost, liderstvo i saradnju i doprinose ravnopravnom društvu.

Projekat sprovode C31-Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu, u partnerstvu sa Raoul Wallenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta.

Autor ”Cube metode” je Raoul Wallenberg Akademija iz Stokholma koja deluje u duhu Raula Valenberga, švedskog diplomate koji je spasio hiljade Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Akademija osnažuje mlade da u sebi pronađu hrabrost da učine promenu i deluju za jednakost ljudskih prava.

Podstičući i kultivišući četiri ljudska kvaliteta – empatiju, hrabrost, liderstvo i saradnju, koji su zajednički onima koji donose promene u društvu, kao što je to činio Raul Valeberg, Akademija razvija metode, obrazovne programe i dugoročne školske projekte.

Osim u Srbiji, projekat „Cube“ sprovodi se u brojnim školama i gradovima Švedske, gde je i iniciran, kao i u Budimpešti, Madridu, Njujorku i Parizu.

Ove godine projekat se realizuje u partnerstvu sa šest škola iz pet gradova u Srbiji – OŠ „Jovan Sterija Popović“ iz Beograda, Gimnazijom i Ekonomsko – trgovinskom školom iz Bečeja, OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta, OŠ „Treći kragujevački bataljon“ iz Kragujevca i Gimnazijom iz Smedereva.

U okviru projekta tim svake škole bira jedan član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 10. decembra 1948. godine.

Mladi i njihovi nastavnici se kroz različite projektne aktivnosti, bave odabranim članom Deklaracije i na kraju projekta pripremaju završnu izložbu koja je namenjena javnosti, sa ciljem da se na kreativan način prikažu perspektive mladih o značaju i stanju odabranog ljudskog prava u lokalnoj i široj društvenoj zajednici.

Završna izložba se priprema u velikoj izložbenoj kocki (Cube, dimenzija 2x2x2m) i postavlja na javnom mestu u gradu.

Izložbene kocke su konstruisane od eko ploča koje su napravljene od reciklirane tetrapak ambalaže koje proizvodi firma Feplo iz Čačka koja je sponzor projekta.

Završne izložbe predstavljaju razmišljanja, zaključke i poruke koje mladi nakon osmomesečnog istraživanja žele da podele sa svim zainteresovanim građanima ukazujući time na značaj, stanje i moguće načine unapređivanja ostvarenosti pojedinih ljudskih prava.

Na Mikser festivalu će biti predstavljene Cube izložbe iz svih pet gradova, a školski timovi će svoj rad prikazati vršnjacima i posetiocima festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar