U trendu

Kako deca razmiĆĄljaju o ljudskim pravima na Mikseru

BEOGRAD – Kako mladi u Srbiji razmiĆĄljaju o ljudskim pravima, koja prava vide kao posebno značajna i na koji način svako od nas moĆŸe da doprinese ostvarivanju ljudskih prava, saznaće sutra posetioci Muzeja nauke i tehnike gde će u okviru Mikser festivala biti predstavljen projekat „Cube II“.

Projekat „Cube II – Svako moĆŸe da učini promenu“ bavi se perspektivama mladih o ljudskim pravima i podstiče ih da deluju za jednakost prava – da razvijaju empatiju, hrabrost, liderstvo i saradnju i doprinose ravnopravnom druĆĄtvu.

Projekat sprovode C31-Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Ơvedske u Beogradu, u partnerstvu sa Raoul Wallenberg Akademijom iz Stokholma i uz podrơku Ơvedskog instituta.

Autor ”Cube metode” je Raoul Wallenberg Akademija iz Stokholma koja deluje u duhu Raula Valenberga, ơvedskog diplomate koji je spasio hiljade Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Akademija osnaĆŸuje mlade da u sebi pronađu hrabrost da učine promenu i deluju za jednakost ljudskih prava.

Podstičući i kultiviĆĄući četiri ljudska kvaliteta – empatiju, hrabrost, liderstvo i saradnju, koji su zajednički onima koji donose promene u druĆĄtvu, kao ĆĄto je to činio Raul Valeberg, Akademija razvija metode, obrazovne programe i dugoročne ĆĄkolske projekte.

Osim u Srbiji, projekat „Cube“ sprovodi se u brojnim ĆĄkolama i gradovima Ć vedske, gde je i iniciran, kao i u BudimpeĆĄti, Madridu, Njujorku i Parizu.

Ove godine projekat se realizuje u partnerstvu sa ĆĄest ĆĄkola iz pet gradova u Srbiji – OĆ  „Jovan Sterija Popović“ iz Beograda, Gimnazijom i Ekonomsko – trgovinskom ĆĄkolom iz Bečeja, OĆ  „Sveti Sava“ iz ĆœitiĆĄta, OĆ  „Treći kragujevački bataljon“ iz Kragujevca i Gimnazijom iz Smedereva.

U okviru projekta tim svake ơkole bira jedan član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je Generalna skupơtina Ujedinjenih nacija usvojila 10. decembra 1948. godine.

Mladi i njihovi nastavnici se kroz različite projektne aktivnosti, bave odabranim članom Deklaracije i na kraju projekta pripremaju zavrĆĄnu izloĆŸbu koja je namenjena javnosti, sa ciljem da se na kreativan način prikaĆŸu perspektive mladih o značaju i stanju odabranog ljudskog prava u lokalnoj i ĆĄiroj druĆĄtvenoj zajednici.

ZavrĆĄna izloĆŸba se priprema u velikoj izloĆŸbenoj kocki (Cube, dimenzija 2x2x2m) i postavlja na javnom mestu u gradu.

IzloĆŸbene kocke su konstruisane od eko ploča koje su napravljene od reciklirane tetrapak ambalaĆŸe koje proizvodi firma Feplo iz Čačka koja je sponzor projekta.

ZavrĆĄne izloĆŸbe predstavljaju razmiĆĄljanja, zaključke i poruke koje mladi nakon osmomesečnog istraĆŸivanja ĆŸele da podele sa svim zainteresovanim građanima ukazujući time na značaj, stanje i moguće načine unapređivanja ostvarenosti pojedinih ljudskih prava.

Na Mikser festivalu će biti predstavljene Cube izloĆŸbe iz svih pet gradova, a ĆĄkolski timovi će svoj rad prikazati vrĆĄnjacima i posetiocima festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar