Predstavljeni „Virtuelni arheološki krajolici Podunavlja“

ZAGREB – Projekat „Virtuelni arheološki krajolici Podunavlja“, koji nastoji da stvori mreže institucija koje se bave arheološkom baštinom u Podunavlju, predstavljen je u četvrtak virtuelno.

Projekat okuplja institucije i stručnjake iz 10 zemlja na Dunavu: Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, a vodeći partner mu je Universalmuseum Joanneum iz Graca.

Cilj projekta je da se obezbedi podrške za daljnje održivo upravljanje i turističku upotrebu arheološke baštine u Podunavlju kroz podsticanje koordinisanog uključivanja velikih muzeja s važnim arheološkim zbirkama i arheoloških istraživačkih institucija s naglaskom na digitalnu vizualizaciju u prezentaciji arheoloških krajolika.

Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona evra, od čega 85 odsto finansira Evropska unija kroz program prekogranične suradnje interreg Dunav, prenosi Hina.

Nacionalna i međunarodna razmjena biće intenzivna i fokusiraće se na održivo korišćenje arheološke baštine, preciznije na odnose arheologije i turizma, kao i na kulturne rute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar