U trendu

Predstavljeni „Virtuelni arheoloĆĄki krajolici Podunavlja“

ZAGREB – Projekat „Virtuelni arheoloĆĄki krajolici Podunavlja“, koji nastoji da stvori mreĆŸe institucija koje se bave arheoloĆĄkom baĆĄtinom u Podunavlju, predstavljen je u četvrtak virtuelno.

Projekat okuplja institucije i stručnjake iz 10 zemlja na Dunavu: Austrije, Bugarske, Čeơke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, a vodeći partner mu je Universalmuseum Joanneum iz Graca.

Cilj projekta je da se obezbedi podrĆĄke za daljnje odrĆŸivo upravljanje i turističku upotrebu arheoloĆĄke baĆĄtine u Podunavlju kroz podsticanje koordinisanog uključivanja velikih muzeja s vaĆŸnim arheoloĆĄkim zbirkama i arheoloĆĄkih istraĆŸivačkih institucija s naglaskom na digitalnu vizualizaciju u prezentaciji arheoloĆĄkih krajolika.

Ukupan budĆŸet projekta je 2,5 miliona evra, od čega 85 odsto finansira Evropska unija kroz program prekogranične suradnje interreg Dunav, prenosi Hina.

Nacionalna i međunarodna razmjena biće intenzivna i fokusiraće se na odrĆŸivo koriơćenje arheoloĆĄke baĆĄtine, preciznije na odnose arheologije i turizma, kao i na kulturne rute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.