Roboti od elektronskog otpada

Elektronski otpad ima svoju budućnost. Razne delove računara, mobilnih telefona, televizora… od propadanja na deponiji spasava umetnik Dragan Modoranović. Izložbu skulptura napravljenih od  žica, tastatura, kablova i svih mogućih delova dotrajalih uređaja on je predstavio u galeriji Kulturnog centra „Grad” pod nazivom „Bots and Bits”.

Posetioci su se našli u čudu zagledajući u minijaturnog fotografa, di-džeja za mikspultom, tinejdžere koji se zabavljaju u skejt parku.

A na postoljima su i zelene oaze u kojima uživaju deca, roditelji, penzioneri, vlasnici sa kućnim ljubimcima. Veštim prstima Modoranović je dočarao i kako se na selu peče rakija – kazan i domaćina i domaćicu koji nude goste žestokom kapljicom. Ovi eksponati poziraju u vitrini, a okosnicu postavke čine skulpture životinja.

– Dao sam prednost životinjskom carstvu koje opstaje uprkos svemu milionima godina, pa sam ovekovečio bubašvabu, vilinog konjica, meduzu, leptira, komarca… – nabraja Dragan, samouki skulptor. Neke od ovih buba napravio je od bakarne žice, a ponosan je i na robota – kovača, motociklistu, kao i na ventilator. Za posao koji radi iz ljubavi i hobija potrebno mu je dosta strpljenja. Osnovni alat su mu lemilica i pinceta.

Posebna vrednost ovih robota – skulptura ogleda se u kinetičkim svojstvima jer se njima može beskontaktno upravljati magnetima. Oni svetle, pa simbolično imaju i svojstvo lampe. Pune se punjačima „pametnih” telefona.

Dragan Modoranović završio je srednju mašinsku školu i bavi se popravkom elektronskih uređaja, preciznom elektronikom i optikom. Pre šest godina počeo je da upotrebljava odbačene i neispravne elektronske delove i daje im novi život praveći od njih skulpture malih formata nalik robotima.

Posetioci do 5. februara imaju priliku da zavire u njegov distopijski postapokaliptični robotičko-životinjski svet minijaturne skulpture.

, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dragan modoranovićrobot
Komentari (0)
Dodaj komentar