U trendu

Roboti od elektronskog otpada

Elektronski otpad ima svoju budućnost. Razne delove računara, mobilnih telefona, televizora… od propadanja na deponiji spasava umetnik Dragan Modoranović. Izložbu skulptura napravljenih od  žica, tastatura, kablova i svih mogućih delova dotrajalih uređaja on je predstavio u galeriji Kulturnog centra „Grad” pod nazivom „Bots and Bits”.

Posetioci su se našli u čudu zagledajući u minijaturnog fotografa, di-džeja za mikspultom, tinejdžere koji se zabavljaju u skejt parku.

A na postoljima su i zelene oaze u kojima uživaju deca, roditelji, penzioneri, vlasnici sa kućnim ljubimcima. Veštim prstima Modoranović je dočarao i kako se na selu peče rakija – kazan i domaćina i domaćicu koji nude goste žestokom kapljicom. Ovi eksponati poziraju u vitrini, a okosnicu postavke čine skulpture životinja.

– Dao sam prednost životinjskom carstvu koje opstaje uprkos svemu milionima godina, pa sam ovekovečio bubašvabu, vilinog konjica, meduzu, leptira, komarca… – nabraja Dragan, samouki skulptor. Neke od ovih buba napravio je od bakarne žice, a ponosan je i na robota – kovača, motociklistu, kao i na ventilator. Za posao koji radi iz ljubavi i hobija potrebno mu je dosta strpljenja. Osnovni alat su mu lemilica i pinceta.

Posebna vrednost ovih robota – skulptura ogleda se u kinetičkim svojstvima jer se njima može beskontaktno upravljati magnetima. Oni svetle, pa simbolično imaju i svojstvo lampe. Pune se punjačima „pametnih” telefona.

Dragan Modoranović završio je srednju mašinsku školu i bavi se popravkom elektronskih uređaja, preciznom elektronikom i optikom. Pre šest godina počeo je da upotrebljava odbačene i neispravne elektronske delove i daje im novi život praveći od njih skulpture malih formata nalik robotima.

Posetioci do 5. februara imaju priliku da zavire u njegov distopijski postapokaliptični robotičko-životinjski svet minijaturne skulpture.

, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.