Slike jednog života

Nagrađivana kanadska spisateljica Margaret Atvud ("Alijas Grejs", "Mačje oko", "Slepi ubica", "Sluškinjina priča", "Antilopa i Kosac"…) relativno je nedavno objavila još jednu knjigu, koja je sada dostupna i našoj publici. Reč je o zbirci priča "Moralni poremećaj", koje prate život jedne žene, pokrivajući period od ranih tridesetih godina 20. veka pa do današnjih dana.
U zbirci "Moralni poremećaj" postoji 11 priča. Svaka od njih je pomalo nalik na fotografiju, prikazuje određeni period u životu glavne junakinje, Nel. Priče nisu poređane hronološkim redosledom, pa tako počinjemo od trenutka kada su Nel i ljubav njenog života, Tig, već stari ljudi – i već od prve priče se pokazuje spisateljsko majstorstvo Atvudove, kroz njenu lakoću pripovedanja i maltene neprimetan prelaz od sadašnjosti, preko prisećanja, na maštanje, možda i gubitak uma i dodira sa realnošću jedne starice. Nakon toga, kroz ostale priče, vraćamo se u prošlost i pratimo Nelin život, kako je sa 12 godina dobila izuzetno napornu, plašljivu i plačljivu sestricu (doktori nisu umeli da pomognu, rekli su za dete koje očigledno ima probleme da je jednostavno takvo), kako je odrastala, bila uspešna u školi, zaljubila se, uprkos zdravom razumu, u oženjenog čoveka, pratimo njen život i u kanadskom gradu i na kanadskom selu, rano detinjstvo provedeno uz oca-istraživača u kanadskoj divljini (sličan motiv postoji i u romanu "Mačje oko"), njen odnos sa sestrom, majkom, voljenim čovekom i njegovom decom, suprugom voljenog čoveka… Većina priča je ispričana u prvom licu, pa tako tek kasnije, u pričama u trećem licu, saznajemo kako se glavna junakinja uopšte zove. Kroz Nelin život, pratimo i dugačak vremenski period u Kanadi, kako su se stvari razvijale i napredovale, kako je i medicina, između ostalog, napredovala dovoljno da pomogne njenoj sestri.
Atvudova je, kao i obično, dobro proučila periode koje opisuje, pa tako čitalac stiče utisak da, recimo, zajedno sa Nel otkriva kako da živi na selu, šta i kako da gaji, kako da se brine o domaćim životinjama… Takođe, tu je i nemali broj problematičnih odnosa, od kojih je verovatno najteži onaj sa suprugom voljenog čoveka koja odbija da veruje da ona nema novca i da ne može da joj pruži luksuzan život.
Nelin život je zanimljiv život; čitalac ne mora da se složi sa svakom njenom odlukom, ali mu ni u jednom trenutku neće biti dosadno, niti će mu priča, likovi i okruženje delovati neuverljivo. I vrlo je verovatno da će sve vreme čitanja uživati i da će mu biti žao kad čitanju dođe kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

margaret atvudmoralni poremecaj
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    I ja sam, zahvaljujući Vama, otkrila ovu vrsnu spisateljicu; upravo mi je u rukama njena „Alijas Grejs“, i to nije nimalo jednostavno poslije onako opsežne kritike sa vašeg portala, jer tek u naznakama vam je ponešto jasno odmah u početku, a mislite sve kao suza otvoreno; odjednom te rukavice: nema ih i nije ih imala, po Grejsinoj priči, a dobro se sjećam kad ih je dobila od svoje sada pokojne prijateljice Meri za posljednji srećni Božić, kako ga je sama okarakterisala. Da li je to bitno, ne znam, ali da li doktora laže, da li je bolesna ili sve to zajedno i još ponešto, vidjeću… samo da mi se knjiga bukvalno ne raspada, kao i sva ovakva izdanja? Hvala Vam i ovaj put, već sam nestrpljiva da još nešto pronađem od ovih pobrojanih knjiga! Kod nas to nije tako jednostavno, kao što je ispalo sa ovom prvom.