Umetnost izrade usršnjih jaja

Peter Carl Faberge je bio lični juvelir dinastije Romanovih, poslednje ruske carske porodice. Njegov rad je simbol moći i bogatstva poslednjih ruskih careva, Aleksandra III i njegovog sina Nikolaja II. Ruski revolucionari su Nikolaja II i čitavu njegovu porodicu pogubili, a nekadašnji „carski zlatar“ je umro u izgnanstvu 1920. godine.

Oko 1.100 umetničkih predmeta koje je izradio Faberže, trenutno se izlaže u „Riverfront Arts“ centru, Vilmington, SAD. Pored radova ruskog juvelira koji je svoj zanat pretvorio u umetnost, posetioci će moći da se upoznaju i sa delima njegovih „takmaca“ s kraja XIX i početka XX veka. U pitanju su Amerikanac Louis Comfort Tiffany i Francuz Louis Cartier. Ipak, mnogi poznavaoci i ljubitelji nakita kažu da je razlika između Faberžea i njegovih kolega-savremenika, razlika između umetnosti i zanata.

Faberže je najpoznatiji po Carskim uskršnjim jajima, koje je porodica Romanovih od njega naručivala, a zatim darivala o Uskrsu. U pitanju su mala umetnička dela, izrađena od zlata, srebra i dragog kamenja. Ruski „car“ juvelirskog zanata je izradio 50 ovakvih predmeta, od kojih je danas sačuvano njih 40. Primer maštovitosti „Faberžeovih jaja“ je jaje u obliku narandžinog drveta koje će posetioci videti na ovoj izložbi. Vi ga možete videti na slici koja prati ovaj tekst i, naravno, zaključiti da uopšte ne liči na jaje. Ovo Faberžeovo delo, izrađeno od zlata i dragog kamenja, sakriva mehanizam, koji na pritisak dugmenceta, otvara poklopac na vrhu drveta i kroz otvor izlazi ptičica koja peva.

Pored uskršnjih jaja, posetioci će se upoznati i sa manje spektakularno vrednim Faberžeovim radovima, kao što su kutije za cigarete, tabakere i figurice izrađene od emajliranog stakla. Predmeti koji nisu koštali basnoslovno kao Carska jaja, ali ništa manje vredni kao umetnička dela. Sam Faberže nije, kao njegovi savremenici, insistirao na plemenitim materijalima, već na kvalitetu izrade. Jako će biti zanimljivi i izloženi prekidači koji su služili za dozivanje posluge u aristokratskim kućama. Oni sami su najčešće izrađeni od dragog kamenja, a maske, u obliku različitih životinja, od srebra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar