U trendu

Umetnost izrade usršnjih jaja

Peter Carl Faberge je bio lični juvelir dinastije Romanovih, poslednje ruske carske porodice. Njegov rad je simbol moći i bogatstva poslednjih ruskih careva, Aleksandra III i njegovog sina Nikolaja II. Ruski revolucionari su Nikolaja II i čitavu njegovu porodicu pogubili, a nekadaÅ¡nji „carski zlatar“ je umro u izgnanstvu 1920. godine.

Oko 1.100 umetničkih predmeta koje je izradio FaberÅŸe, trenutno se izlaÅŸe u „Riverfront Arts“ centru, Vilmington, SAD. Pored radova ruskog juvelira koji je svoj zanat pretvorio u umetnost, posetioci će moći da se upoznaju i sa delima njegovih „takmaca“ s kraja XIX i početka XX veka. U pitanju su Amerikanac Louis Comfort Tiffany i Francuz Louis Cartier. Ipak, mnogi poznavaoci i ljubitelji nakita kaÅŸu da je razlika između FaberÅŸea i njegovih kolega-savremenika, razlika između umetnosti i zanata.

FaberÅŸe je najpoznatiji po Carskim uskrÅ¡njim jajima, koje je porodica Romanovih od njega naručivala, a zatim darivala o Uskrsu. U pitanju su mala umetnička dela, izrađena od zlata, srebra i dragog kamenja. Ruski „car“ juvelirskog zanata je izradio 50 ovakvih predmeta, od kojih je danas sačuvano njih 40. Primer maÅ¡tovitosti „FaberÅŸeovih jaja“ je jaje u obliku narandÅŸinog drveta koje će posetioci videti na ovoj izloÅŸbi. Vi ga moÅŸete videti na slici koja prati ovaj tekst i, naravno, zaključiti da uopÅ¡te ne liči na jaje. Ovo FaberÅŸeovo delo, izrađeno od zlata i dragog kamenja, sakriva mehanizam, koji na pritisak dugmenceta, otvara poklopac na vrhu drveta i kroz otvor izlazi ptičica koja peva.

Pored uskrÅ¡njih jaja, posetioci će se upoznati i sa manje spektakularno vrednim FaberÅŸeovim radovima, kao Å¡to su kutije za cigarete, tabakere i figurice izrađene od emajliranog stakla. Predmeti koji nisu koÅ¡tali basnoslovno kao Carska jaja, ali niÅ¡ta manje vredni kao umetnička dela. Sam FaberÅŸe nije, kao njegovi savremenici, insistirao na plemenitim materijalima, već na kvalitetu izrade. Jako će biti zanimljivi i izloÅŸeni prekidači koji su sluÅŸili za dozivanje posluge u aristokratskim kućama. Oni sami su najčešće izrađeni od dragog kamenja, a maske, u obliku različitih ÅŸivotinja, od srebra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.