Krempita

Sastojci

  • 1 litar mleka
  • 8 jaja
  • 150 grama brašna
  • 250 grama šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 500 grama lisnatog testa

Način pripreme

Umutiti žumanaca sa trećinom šećera. Tokom mućenja dodati oko 100 ml mleka, a potom postepeno dodavati brašno. Mutiti dok se ne dobije ujednačena gusta masa. U drugoj posudi umutiti belanca sa drugom trećinom šećera, tako da se dobije čvrst sneg.Ostatak šećera i vanilin šećer sipati u mleko i uz povremeno mešanje kuvati do laganog vrenja.Skuvano mleko usuti u smesu žumanaca i brašna i ručno mešati dok se ne dobije ujednačena gusta smesa. Ovu smesu vratiti u sud u kojem se kuvalo mleko i kuvati je, uz stalno i brzo mešanje varjačom, dok krem lagano ne proključa 2-3 puta. Kašiku po kašiku snega od belanaca unositi u prethodno skuvanu smesu i brzo mutiti, kako bi se sneg potpuno sjedinio s gustim kremom. Ostaviti krem da se ohladi.

Lisnato testo omekšati na sobnoj temperaturi. Oklagijom ga razviti do debljine oko 3.5 mm. Pre pečenja, razvijenu koru izbosti viljuškom na nekoliko mesta. Peći u rerni na oko 180 stepeni 10-15 minuta, dok kora ne postane hrskava, pazeći da ne pregori. Izvaditi pleh, pa koru, kada se ohladi, položiti na poslužavnik tako da njena donja ravna strana bude na poslužavniku.Drugu koru peći na isti način kao i prvu.

Pre pečenja, vrhom noža obeležiti pravouganike na kori, kako bi se krempita lakše sekla. Premazati prvu koru ohlađenim kremom. Oštrim nožem pažljivo iseći duž ranije obeleženih linija pravouganika na drugoj kori. Jedan po jedan pravougaonik polagati po kremu na prvoj kori. Gotovu krempitu posuti šećerom u prahu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krempitaKrempite
Komentari (0)
Dodaj komentar