Napravite najsavršeniji omlet: Tajna se krije u ovim sastojcima

Običan omlet uz nekoliko dodataka u trenu se pretvara u pravi gurmanski specijalitet. Bilo da volite klasiku pa ćete dodati malo narendanog sira ili želite nešto drukčije pa ćete isprobati omlet s celerom i jabukama, ne brinite se jer vrlo je jednostavno.

Sastojci za pripremu ovoga jednostavnog, ali zato ne manje slasnog jela su jaja, maslac ili ulje, začini i dodaci prema želji koji ga pretvaraju u nešto sasvim novo.

Prema nekim pravilima, za jedan omlet najbolje je upotrebiti samo dva jaja. Imate li vremena, najbolje bi bilo jaja ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi jer će se nakon toga ravnomerno ispeći.

Francuzi će reći da se omlet uvek mora peći na maslacu, posebno ako volite da spolja ima hrskavu koricu. Ali maslac možete zameniti i uljem, a koricu ćete najlakše dobiti ako ga pripremate u rerni, piše Clean Kitchen.

Italijani omlet rolaju poput palačinki, Španci ga peku u rerni, a možete ga ubaciti i višak pečenoga, kuvanog ili mlevenog mesa.

Ako želite jednostavan i lagan omlet, napravite ga na maslacu i dodajte špargle i spanać kuvane na pari, a nešto bogatiji omlet dobićete umešate li rendani sir pa sve ukrasite sveže naseckanim peršunom. Na maslinovu ulju pripremite omlet u koji ste dodali pečeni patlidžan ili crvene paprike, a obogatite li ga i sušenim paradajzom pa sve ukrasite crnim maslinama i možete ga poslužiti i kao ručak ili ranu večeru. Jaja se u pravo gurmansko jelo pretvaraju dodate li im i pečeni batat ili grašak, a sjajno će se uklopiti i kozji sir.

Volite li nešto egzotičnije namirnice, napravite ovaj omlet na kokosovu ulju pa sve ukrasite kašikom tostiranog kokosa. Na susamovom ulju možete pripremiti omlet s prženim šitaki pečurkama i kineskim kupusom pa dodajte isečen avokado i narendan đumbir. Dodajte malo milerama i sve ukrasite tostiranim bademima ili drugim orašastim plodovima prema želji.

Maslinovo ulje

Pre pečenja važno je dobro ugrejati tiganj. Dodajte dve kašike maslaca i rastopite ga na umerenoj vatri. Možete dodati i malo maslinovog ili suncokretovog ulja. Imate li tiganj koji se sme staviti u rernu- iskoristite je kako bi se sir na vrhu lepo rastopio.

Začinsko bilje

Kad ste sipali jaja u tiganj, smanjite temperaturu na šporetu. Čim se jaja stvrdnu, ali su i dalje na vrhu tečna, vreme je za dodatke poput mladog luka, svežega začinskog bilja, slanine, šunke ili sira. Umešajte ih laganim pokretima kuhinjskom špatulom.

Osvežavajući umaci

Zasitan omlet s mesom ili ljuti s čili papričicama ublažite tako da ga poslužite s grčkim sosom. Napravite ga od jogurta, svežih krastavaca i nane. Dodajte malo limunovog ili soka od limete ili narandže, so i biber pa prelijte preko omleta.

Masnoće

Za klasičan ukus pržite omlet na dve kašike maslaca ili na maslinovom ulju. Možete ga pripremiti i na kokosovu ulju.

Dodaci

Četvrtina šoljice sira ementalera ili kozjeg sira obogatiće baš svaki omlet. Mileram je takođe odličan dodatak, ali i kriške zrelog avokada. Želite li originalan omlet, dodajte začinjeni sos od paradajza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

omletrecept
Komentari (0)
Dodaj komentar