Jagnjetina s konjakom

Sastojci

  • 3-4 kg jagnjetine
  • so
  • 1 šoljica konjaka
  • oko 1/2 l vode
  • 1 šoljica ulja

Način pripreme

Jagnjetinu iseći na 4-5 krupnijih komada. Dobro je posoliti i ostaviti desetak minuta da meso upije so. Veću šerpu ugrejati i u nju staviti komade jagnjetine. Dodati konjak i odmah poklopiti. Vatru smanjiti i nastaviti sa dinstanjem, uz povremeno dolivanje vode. Kada gotovo sva tečnost ispari, dodati i ulje. Kada meso potpuno omekša, spremno je za serviranje. Ovo je izuzetno pečenje, lepi se za prste.
Vreme pripreme: 60 minuta

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jagnjetinajegnjekonjak
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Vesna Đokić

    Draga Lela, kad u ugrejanu šerpu spustite posoljenu jagnjetu, dodajte konjak i poklopite šerpu. Vatru odmah smanjite. Nakon dva tri minuta dodajte pola šolje vode. Nastavite sa dinstanjem uz podlivanje vodom. Kada skoro sva tečnost ispari, dodajte i šoljicu ulja. Nastavite sa dinstanjem. Videćete da se ovakva jagnjetina prosto lepi za prste. Uostalom, pročitajte i komentare onih koji su jagnjetinu na ovaj način pravili. Srdačan pozdrav i javite kako vam se ovo izuzetno pečenje dopalo.

  • Lela Velisavljev

    Poštovana gospođo Vesna, da li se još nešto sipa u ovo meso kad se ugreje šerpa ili se sipa samo konjak i na slabije se krčka meso (da neće zagoreti?), a voda se dodaje kasnije kada ispari konjak i na kraju, kad je gotovo, dodaje se i ulje?

  • Vesna Đokić

    Drago mi je da vam se dopalo. Nazdravlje. Nadam se da ćete pronaci još nešto što će biti po vašem ukusu.

  • V. Marković

    Recept sa konjakom je super i vrhunski, samo ima jednu manu: posle traži dosta vina.

  • Vesna Đokić

    Ankice, baš mi je drago da je srpsko jagnje našlo put i do Urugvajaca, neka ga zovu kako hoće, važno je da im se sviđa, a ti pregledaj po arhivi Krstarice, možda nađeš još nešto što će ti se svideti. Imam objavljenih više od 150 recepata. Matići moji dragi, puno vas pozdravljam. Nadam se da vas ne muči previše nostalgija i da ste se tu lepo smestili i snašli. Bane i ja vam želimo svaku sreću, zdravlje i blagostanje.

  • Vesna Đokić

    Draga Biljana, ako u Švedskoj ne možete da nađete jagnjetinu bez jakog mirisa, preporučujem Vam da je pravite sa konjakom kao što piše u receptu, a još bolje je da je ostavite neko verme da se marinira u sledećem marinatu: staviti 1 l vode, 1/2 l belog vina, 1 čašu sirćeta, 1 glavicu belog luka (celog, neočišćenog), 1 glavicu crnog luka (celog, neočišćenog), kesicu bibera u zrnu, 1 vezu zeleni (šargarepa, paškanat, peršun, celer), nekoliko listova lovora. Sve to zajedno skuvajte dok povrće ne omekša, ohladite i u to potopite jagnjetinu da stoji bar 2-3 sata pre pečenja, a može i duže. Kad mi je jagnjetina sumnjiva, ja je ostavim preko cele noći pa tek sutradan pečem. Kad jagnjetinu izvadite iz marinata, osušite je krpom, dobro posolite i nastavite da pečete kao svaki put što pečete jagnjetinju. Javite kakav vam je utisak kad ovako budete spremili jagnjetinu. Vas i Vašu porodicu iskreno pozdravljam i želim svaku sreću, zdravlje i blagostanje. Vaistinu voskrese!

  • Ankica Matić

    Vesna, recept je odličan. Urugvajci su oduševljeni jagnjetinom spremljenom na tvoj način, ali su mu promijenili ime, zovu ga „pijano jagnje“. Srdačan pozdrav iz Urugvaja.

  • Biljana Milosavljević

    Poštovana gospođo Vesna, često pronađem Vaše recepte i sjajni su. Čini mi se da je ovaj sjajan. Molila bih Vas ako znate neku tajnu da podelite sa nama – kako otkloniti jak miris jagnjetine? Ja živim u Švedskoj i ovde uopšte ne mogu da pronađem jagnjetinu bez tog jakog mirisa. Unapred zahvalna. Hristos voskrese!

  • Vesna Đokić

    Dragi Žiko, neobično mi je drago da Vam se recept dopao. Volela bih da
    pronađete još nešto što će Vam prijati. Mnogo sreće Vama i Vašoj porodici.

  • Žika Kerezvić

    Probao sam recept, super je.

  • Biljana Bijeljanin-Vučinić

    Male tajne velike kuhinje. Istina, jagnjetina na ovaj način je odlična. Pravim to.