Ove ćufte zovu još i ‘lavlja glava’, idealan su izbor za praznični ručak

Za novogodišnju trpezu uvek treba eksperimentisati. Ove godine možete napraviti nešto što nije neminovno balkanski specijalitet.

Tipičan azijski porodični recept za svinjske ćufte u koje se stavljaju prezle, kikiriki i aromatični začini. Rezultat su super lagane, mekane i sočne ćufte koje pršte od ukusa.

Kineske ćufte ili kineske šnicle, još se nazivaju i „lavljom glavom“.

Ovo je jelo koje je lako spremati u velikim količinima, a njihov ukus gotovo da izaziva zavisnost, prenosi unatv.rs.

Sastojci:

500 grama mlevene svinjetine

4 kašike soja sosa

2 kašičice soli

1 kašika šećera

1 kašičica narendanog đumbira

1/2 šolje sitno seckanog mladog luka

1 kašika kukuruznog skroba

100 grama (približno jedna šolja) sitno seckanog kikirikija

3 jaja

1 šolja (oko 100 grama) prezle

3 kašike biljnog ulja

Sos

¼ šolje soja sosa

1 kašičica kukuruznog skroba

1 kašika meda

1  kašičica ljutog sosa

1 kašičica mlevenog svežeg belog luka

1 kašičica mlevenog svežeg korena đumbira

susam

Priprema:

Stavite mlevenu svinjetinu u veliku posudu i dodajte četiri kašike vode. Dobro promešajte dok se voda potpuno ne sjedini.

Zatim uspite soja sos, so, šećer, rendani đumbir, kukuruzni skrob i luk i sve dobro izmešajte. Potom dodajte jaja i kikiriki, izmešajte još malo i dodajte prezlu.

Kada dobro promešate dolijte ulje i mešajte još malo dok ne dobijete smesu kao mekanu pastu.

Zagrejte ulje u tiganju. Oblikujte u ćufta i ne brinite jer bi trebale da budu malo tečne, da jedva drže oblik. Tako će gotove ćufte biti mekane i sočne. Ako baš ne mogu da zadrže oblik, dodajte još malo prezle i ponovo promešajte.

Pažljivo stavite tri do četiri ćufte u tiganj i pazite da ostavite dovoljno prostora za njihovo okretanje. Pržite ih dok ne porumene.

U međuvremenu pripremite sos. U srednjem tiganju umutite soja sos i kukuruzni skrob. Postepeno umutite preostale sastojke, osim susamovog ulja, dok se dobro ne sjedine.

Zagrejte na srednjoj vatri, neprestano mešajući dok se sos ne zgusne u bogatu glazuru. Ovo bi trebalo da traje tri do pet minuta. Isključite vatru čim se sos zgusne, ali ga ostavite na šporetu. Umešajte susamovo ulje.

Koristeći šupljikavu kašiku ili hvataljku, prenesite pečene ćufte u šerpu. Lagano ih okrenite u sosu dok ne budu dobro premazane. Poslužite odmah preko barenog pirinča kao glavno jelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

azijacuftereceptukus
Komentari (0)
Dodaj komentar