Kuvarica otkrila najveću grešku kod pripreme jaja na oko zbog koje ne ispadaju ukusno

Verovatno mislite da je lako ispeći jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ali, postoji ključna greška koju mnogi od nas prave svaki put kada peku jaja na oko zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj, jer zbog prevelike količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli. Trik za usavršavanje hrskavog pečenog jaja je u ulju – i to u puno ulja. Prema rečima kuvara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora biti vruće. Proces zahteva skoro duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Kuvarica Huanita Henesi objasnila je za Mirror: „Morate da se uverite da je ulje vruće pre nego što počnete da pržite jaja. Namažite tiganj uljem, ne okrećite jaja i začinite ih dok pečete. Volim da dodam i prstohvat sušenog čilija ili kajenskog bibera za dodatni ukus!“

Dodala je da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korišćenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u ulju i mora ga biti dovoljno da pokrije tiganj.

„Da biste dobili i odozgo savršeno pečena jaja, prelijte ih kašičicom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplota i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancetom i mekanim belancetom”, objasnila je.

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete. Džejmi Oliver voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Pečeno jaje ne sme da bude gumeno, a žumance poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše da se krčka u ulju.

Zatim, nakon što se jaje peče minut na direktnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jedan minut pečenja. Preostala toplota skuvaće površinu pa neće biti nedovoljno kuvanog belanca, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jajeprzenje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Petrović

    Ti stvarno pišeš kojestarija kao da ti je krava mozak popila

  • gordana.

    U restoranima je sluzeno jaje na oko uz obavezno zrno bibera ma zumancetu da lici zaista na oko.

    • Vikingserb

      Stvarno zdravi saveti. Uništavanje svega zdravog i hranljivog u jajetu davljenjem i prepržavanjem istog dubokim fritiranjem.