Savršeno hrskavi spolja i mekani iznutra: Trik za najbolji pečeni krompir (foto)

Među omiljenom hranom mnogih nalaze su pečeni krompiri. Jednostavna priprema ove jednostavne namirnice skoro nam nikada ne dosadi, ali uvek postoje novi načini da nas iznova oduševi savršenim ukusom i teksturom.

Pečenje krompira uz korišćenje raznih začina otvara mnoštvo mogućnosti ukusa, ali ipak najvažnije je da nas krompirići, kada su gotovi, oduševljavaju hrskavošću i mekanom unutrašnjosti.

Za početak, tajna je u u pretpripremi u kojoj se krompiri, koji su delimično obrađeni kuvanjem na pari ili u vodi, sasvim osušeni.

Kratkotrajno kuvanje krompira pre pečenja sasvim je uobičajen način, ali mnogi greše što zaustavljanje termičke obrade izvode tako što krompir nakon kuvanja potapaju u hladnu vodu.

Najbolji način da to postignete je da ih stavite ih u frižider ili zamrzivač 10-ak minuta pre nego što ih ubacite u rernu.

Nakon što izvadite krompir iz frižidera ili zamrzivača, možete ga lagano začiniti uljem, ali uzdržite se koliko možete od izdašnog soljenja. So je u redu u manjim količinama staviti u vodu u kojoj se kuva krompir, ali pre pečenja može izvući vlagu iz krompira i potpuno sabotirati vaš napor koji ste uložili u sušenje krompira.

Krompire pecite u rerni na 175 °C oko 20 minuta, a zatim ih prevrnite i pecite još 20 minuta. Tada je pravo vreme da posolite krompir, a onda ga možete peći još desetak minuta.

Trud koji oduzima malo više vremena od stavljanja smrznutih krompira iz kese u rernu ipak se na kraju isplati. Ako budete sledili sve navedene korake očekuje vas porcija domaćih pečenih krompira kakvu niste probali do sada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krompirrecepttrikzapeceni
Komentari (0)
Dodaj komentar