Dakos (grčka salata)

Sastojci

  • 2 paradajza isečena na kockice
  • 10 maslina
  • feta sir isečen na kockice
  • origano
  • maslinovo ulje
  • kapar
  • so
  • hleb od ječma jače pečen

Način pripreme

Dvopek od ječma natopite vodom i secite na velike komade. Dodajte sve sastojke i mešajte, sipajte maslinovo ulje i sluzite hladno. Ovo je tradicionalan grčki recept.

Vreme za pripremu: 3 minuta

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dakosgrčka salataparadajzsalata
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • D. K.

    Neće da bude „ljigav“ već ostane hrskavo, samo je lakše da se seče. Kao prava Grkinja ja sam mislila da je dobra ideja da pošaljem recept za ovu jednostavnu salatu koju turisti jako vole… Ipak, original se može jesti samo u Grčkoj jer originalna grčka feta, koja čini veliku razliku, postoji samo u Grčkoj i nijednu vezu nema sa onim sirevima koje drugi smatraju “fetom “. Postoji čak i zakon koji štiti ovaj proizvod a i njegov naziv. Ipak, nije loša ideja probati.

  • D. K.

    Gospodine Radomiroviću, moja majka je s Krita, stvarno nisam znala ove informacije, već znam da neki dakos zovu i “kukuvaja“, što znači sova na grčkom jeziku, možda zbog oblika dvopeka ili zbog toga što su veliki kao oči sove…
    Nije dovoljno da ga prelijemo rendanim i sitno sečenim paradajzom, tako neće da bude dovoljno mekano da se može saći viljuškom da se jede niti lako zubima da jedemo. Odmah stavimo ispod vode, ne umočimo puno, samo tako odmah pa u tanjir sa ostalim sastojcima. Zanimljiv je Vaš komentar. Nisam probala dakos sa bosiljkom.

  • Ratomir dr Radomirović

    Dakos je specijalna vrsta hleba koja se peče ne jače nego duže (oko 6 sati na nižoj temperaturi). Najbolji su na Kritu. Mislim da mu je prva namena bila za vojsku, jer nije težak i lako se održava, dovoljno je nakvasiti ga vodom i može odmah da se jede. Na Kritu ne zamaču u vodu, nego ga preliju rendanim i sitno sečenim paradajzom, ostavi se nekoliko minuta da ovlaži i onda ima najbolji ukus. Ako se prethodno natopi vodom, bude mnogo „ljigav“. Paradajz, feta, bosiljak i maslinovo ulje, i to je to.

  • D. K.

    Hvala, Bojane, što voliš moje recepte… :)))

  • Bojan Nikić

    Inače, taj kolač (Grčki kolač sa limunom) je jako dobar i brzo će da nestane 🙂

  • Bojan Nikić

    Skupa u šećer stavite i mastihu i sameljete u mikseru, tako sam ja radio i bilo je super.

  • Maja Zavišin

    Letos sam kupila začin mastiha u granulama. Interesuje me kako se koristi i recept za kolače s mastihom.

  • D. K.

    Draga Maja, hvala što me pitaš:)
    Prvo moram da ti kažem da si vrlo sretna jer mastiha ima puno lekovitih svojstava. 🙂
    Pretpostavljam da si kupila nešto kao loptice ili neke komadiće bez određenog oblika (to mi zovemo suze od mastihe).
    Mastiha može da se dodaje u jelo, dok kuvaš; takođe, može da se koristi isto kao i žvaka (kao žvaka se koristi kad je neodređenog oblika, u paketu se to opiše kao Large Tears, što je prirodan oblik mastihe kad se lije iz drveta) 🙂 ali čvrsta je.
    Ima jaku aromu zato treba da koristiš samo malu količinu. Za početak, već imam recept u Kuvaru, zove se Grčki kolač od limuna:
    http://kuvar.krstarica.com/l/deserti/kolaci/grcki-kolac-od-limuna/
    Možeš jednu suzu od mastihe ili 2-3 one loptice da istučeš u avanu tako da dobiješ prah, oko pola kašičice, možda i manje, to je dovoljno da daje kolaču super aromu. Ako nemaš ovaj sud koji se zove avan, možeš da praviš prah od mastihe ovako: staviš mastihu na sto, a na nju neku salvetu i donjim delom neke flaše istučeš mastihu. Prah dodaješ kad dodaješ i brašno ili prašak za pecivo. Takođe, možeš je koristiti u mom receptu za čokoladice – istopi čokoladu i dodaj malo mastihe dok se topi. Recept već postoji u Kuvaru i zove se Šarene čokoladice:
    http://kuvar.krstarica.com/l/deserti/kolaci/sarene-cokoladice/
    🙂
    Mastihu mi koristimo i kao začin koji se dodaje u so za ribu. Uopšte, ima puno recepta gde se koristi mastiha, to su recepti za pile ili ribu ili druge morske plodove, ali iskreno da ti kažem, nisam još pravila takav recept pa ne mogu da šaljem Kuvaru nešto što nisam sama probala i pravila. Možeš naći na netu recepte sa mastihom, možeš i da praviš one recepte koje sam ti preporučila. 🙂 Možeš dodati mastihu isto kao što dodaješ ukus vanile u kolačima, u čokoladu, tj. kad god praviš nešto s čokoladom, u kroasanima, u mafinima…
    Obećavam da ću Vam poslati recept kad budem pravila jelo sa mastihom. Do tad prijatno i hvala što si me pitala. Uspeh u kolačima ti želim!

  • Maja Zavisin

    Vidim da su vaši recpti specijaliteti iz Grčke, pa Vas molim, ukoliko ste u mogućnosti, da napišete recept za kajmaki za kojim tragam već duže vreme. Pozdrav!

  • D. K

    Draga Majo, hvala puno, nažalost, nemam recept, mada mislim da to nije tradicionalni grčki recept. U Grčkoj kajmaki zovemo vrstu sladoleda koji se pravi od salepa, vanilije (to su proizvodi orhideje), a ponekad od mastihe, to je proizvod nekog drveta koje se gaji samo na jednom ostrvu Grčke. Kad probam, sigurno ću poslati recept da vam pomognem.