Ako meso potapate u ovu smesu, pravite strašnu grešku!

Svi volimo da meso bude sočno i onda ga potapamo u marinadu. Zapitamo li se nekad da li je to zdravo?

Da bi meso bilo sočno obično je potrebno da se prethodno nekoliko sati marinira i drži u frižideru. Marinade se najčešće pripremaju od ulja i različitih začina, neko koristi čak i sirće, a pravi gurmani vole kada suvlje meso, kao što su pileća prsa, prethodno potope u majonez…

Koliko su ovakve marinade zdrave, objasnila je nutricionistkinja Irina Morozova. Po njenom mišljenju, upravo ove poslednje su najopasnije po zdravlje.

Majonez, kada je izložen visokim temperaturama, oslobađa štetne materije, a osim toga je prepun masti. Ništa bolja situacija nije ni sa sirćetom. Ukoliko se prekomerno koristi, može da izazove probleme sa gastrointestinalnim traktom i bubrezima.

„Često čujemo da se ćevapi mariniraju u majonezu – ovo je gotovo najgora opcija za one koji drže do zdravlja. Kada je izložen visokim temperaturama, majonez oslobađa štetne materije, a da ne govorimo o tome da je takva količina masti jednostavno neprihvatljiva“, kaže nutricionistkinja.

Ako se meso marinira u sirćetu, može doći do problema sa gastrointestinalnim traktom i bubrezima. Osim toga, čak i majonez, pored ostalih komponenti, sadrži i sirće.

Marinada koju nutricionisti takođe ne preporučuju jeste ona koja je na bazi jogurta i kefira. Ove namirnice sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe i proteine, a kojima meso oboluje.

„Na ovaj način samo narušavate kvalitet prženog mesa“, kaže nutricionistkinja i savetuje zdraviju varijantu koja se bazira na začinima poput kima, luka i bilja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marinadamesozdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    MAJONEZ SE PRAVI OD JAJA, PA PO TOJ TEORIJI NI JAJA NE TREBA PECI. TO JE CISTA GLUPOSTO STO JE NAPISANO ZA MAJONEZ. BAS SVASTA. DA LI NEKO ANALIZIRA TE SVE GLUPOSTI KOJE SE PISU I POSTAVLJAJU NA KRSTARICU???