U trendu

Ako meso potapate u ovu smesu, pravite strašnu grešku!

Svi volimo da meso bude sočno i onda ga potapamo u marinadu. Zapitamo li se nekad da li je to zdravo?

Da bi meso bilo sočno obično je potrebno da se prethodno nekoliko sati marinira i drži u frižideru. Marinade se najčešće pripremaju od ulja i različitih začina, neko koristi čak i sirće, a pravi gurmani vole kada suvlje meso, kao što su pileća prsa, prethodno potope u majonez…

Koliko su ovakve marinade zdrave, objasnila je nutricionistkinja Irina Morozova. Po njenom mišljenju, upravo ove poslednje su najopasnije po zdravlje.

Majonez, kada je izložen visokim temperaturama, oslobađa štetne materije, a osim toga je prepun masti. Ništa bolja situacija nije ni sa sirćetom. Ukoliko se prekomerno koristi, može da izazove probleme sa gastrointestinalnim traktom i bubrezima.

„Često čujemo da se ćevapi mariniraju u majonezu – ovo je gotovo najgora opcija za one koji drže do zdravlja. Kada je izložen visokim temperaturama, majonez oslobađa štetne materije, a da ne govorimo o tome da je takva količina masti jednostavno neprihvatljiva“, kaže nutricionistkinja.

Ako se meso marinira u sirćetu, može doći do problema sa gastrointestinalnim traktom i bubrezima. Osim toga, čak i majonez, pored ostalih komponenti, sadrži i sirće.

Marinada koju nutricionisti takođe ne preporučuju jeste ona koja je na bazi jogurta i kefira. Ove namirnice sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe i proteine, a kojima meso oboluje.

„Na ovaj način samo narušavate kvalitet prženog mesa“, kaže nutricionistkinja i savetuje zdraviju varijantu koja se bazira na začinima poput kima, luka i bilja…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.