Kako se kuva pirinač: Trikovi iskusnih kuvara uz koje uvek ispada savršen

Premda se čini vrlo jednostavnim, skoro pa dečjim zadatkom u kuhinji, kuvanje pirinča može vrlo lako da pođe po zlu.

Kako se to ubuduće ne bi događalo, donosimo vam savete kako da uvek skuvate savršen pirinač.

Kuvanje pirinča vodenom metodom

S vodenom metodom zapravo ništa ne može da pođe po zlu pri kuvanju pirinča. Pirinač ne može da zagori, niti postoji velika šansa da voda proključa iz šerpe jer na ovaj način možete kuvati bez poklopca. Nedostatak je, međutim, što trošite više energije i hranjive materije iz pirinča prelaze u vodu i bacaju se nakon kuvanja.

Recept za vodenu metodu:

• 1 šoljica pirinča

• 1 kašičica soli

• 6 šoljica vode

Priprema

1. Kod vodene metode pirinač se kuva u puno vode, slično testenini. Isperite najpre pirinač u cediljki hladnom vodom dok voda više ne bude mutna. Tako ćete ukloniti višak skroba.

2. Zatim opran pirinač stavite u šerpu sa 6 puta većom količinom vode i soli, pusti da voda jednom zakuva pa zatim smanjite vatru na srednju jačinu. Ostavite da se pirinač kuva nepoklopljen između 15 i 45 minuta, zavisno od vrste. (Vreme kuvanja pogledajte u nastavku. Ili na pakovanju pirinča, naravno)

3. Zatim kuvani pirinač sipajte u gustu cediljku i ocedite

Kuvanje pirinča metodom bubrenja

Za razliku od vodene metode, metoda bubrenja ima veći rizik da voda zbog vrenja iziđe iz šerpe ili da pirinač zagori. Stoga pazite da tačno izmerite količinu: 1 šoljica pirinča na 1,5 šoljice vode. Prednost metode bubrenja je što svi hranjivi sastojci ostaju u pirinču i štedite znatno više energije pri kuvanju s poklopcem.

Sastojci za metodu bubrenja:

• 1 šoljica pirinča

• ½ kašičice soli

• 1,5 šoljice vode

Priprema:

1. Za metodu bubrenja pirinač se kuva u 1,5 puta većoj količini vode koju će na kraju u potpunosti upiti. Za početak operite pirinač hladnom vodom.

2. Zatim opran pirinač stavite u šerpu sa solju i 1,5 puta većom količinom vode, pustite da voda jednom prokuva pa smanjite vatru na minimum da se pirinač ne prekuva.

3. Pustite da pirinač nabubri u poklopljenoj šerpi 15-45 minuta (u zavisnosti od vrste) dok pirinač potpuno ne upije vodu.

Koliko dugo kuvati pirinač?

Pregled vremena kuvanja prema vrsti pirinča:

• Basmati pirinač: 15 minuta

• Jasmin pirinač: 20 minuta

• Pirinač dugog zrna: 20 minuta

• Smeđi pirinač: 30 minuta

• Divlji pirinač: do 45 minuta

Ove uputstva su uopštena, ali vreme kuvanja može malo i odstupati od proizvođača do proizvođača tako da je najsigurnije proveriti na pakovanju preporučeno vreme kuvanja. Takođe, ono može varirati od-do (na primer, 12-14 minuta) u zavisnosti želite da pirinač bude al dente ili mekši.

Koliko pirinča po osobi?

Koliko pirinča kuvati zavisi ne samo od broja ljudi, nego i o tome da li je pirinač prilog, jedan od brojnih sastojaka ili glavno jelo. Kako bi uvek skuvali savršenu količinu, ovde je jednostavan pregled. Podaci se odnose na nekuvani pirinač.

Pirinač kao prilog: 60-80 grama po osobi

Pirinač kao glavno jelo: 100-120 grama po osobi

Pirinač kao sastojak npr. čorbe: 30-40 grama po osobi

Kako kuvati pirinač da se ne lepi?

Ako želite da sprečite da se pirinač lepi, moto je sledeći: operite pirinač i ne mešajte je! Obavezno operite beli pirinač barem dva puta pre kuvanja. Time ćete ukloniti višak skroba koji uzrokuje lepljenje. Takođe ne bi trebalo da mešate pirinač nakon što je zakuvao, jer bi se tako otopilo više skroba. Ovaj efekat poznat je iz rižota i sutlijaša. Uopšteno, pirinač dugog zrna i basmati najmanje su lepljivi, dok su jasmin i pirinač kratkog zrna najljepljiviji.

Zašto se pirinač prekuva?

Pirinač će se prekuvati ako je kuvate na prejakoj vatri ili ako kuvate pirinač na prejakoj vatri s poklopcem.

U zavisnosti od toga koju metodu koristite za kuvanje pirinča, morate uzeti u obzir sledeće:

Vodena metoda: omogućuje kuvanje pirinča bez poklopca i voda neće tako brzo da provri sve dok pustite da voda ključa na srednje jakoj temperaturi.

Metoda bubrenja: kod ove metode pirinač se češće prekuva jer se toplota više nakuplja kada je poklopac zatvoren, a voda teško izlazi. Dakle, postupite na sledeći način: zakuvajte vodu s pirinčem bez poklopca, a zatim smanjite vatru na minimum (ako imate keramičku ploču, možete potpuno ugasiti šporet zadnjih 10 minuta) i ‘kuvajte’ pirinač s poklopcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjepirinačsavet
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Samo jos da ste napisali koja je vrsta ovaj pirinac koji srpske domacice koriste decenijama (kao na pr. kocanski)