Koliko dugo traje hrana u konzervi: Na jednu stvar obratite posebnu pažnju

Određene namirnice iz konzerve ne mogu trajati više od nekoliko meseci

Konzervirana hrana nije tako zdrava kao sveže pripremljena. Međutim, predstavlja dobro rešenje kada je potrebno da napravimo zalihe hrane ili kada želimo da pojedemo nešto na brzinu.

Takođe, ljudi često nose hranu u konzervi na putovanja, što je idealno rešenje jer nećete morati da trošite vreme na pripremu hrane.

Ipak, hranu iz konzerve ne bi trebalo da jedete suviše često, upozoravaju stručnjaci za bezbednost hrane. Posle određenog vremena, hrana u konzervi počinje da gubi ukus, iako na pakovanju piše da je rok trajanja daleko u budućnosti.

– Što duže hrana u konzervi stoji, to se više u njoj odigrava prirodan proces propadanja. Ako kupujete povrće u konzervi, znajte da mu već posle 12 ili 18 meseci tekstura postaje drugačija, a hrana poprima čudan, “metalni” ukus – kaže nutricionista Izabel Mejpls.

Ono što možete da uradite, jeste da proverite rok trajanja same konzerve. Ako je proizvedena realtivno skoro, uzmite nju i pojedite hranu iz nje za najviše nekoliko meseci.

Na taj način, imaćete najbolji ukus i teksturu hrane. Mejplsova savetuje da konzerve u špajzu ređate po datumu, da one koje ste prve kupili budu prve u redu da biste ih što pre potrošili.
Hrana koja sadrži više kiseline brže će propasti, objasnila je ona.

– Namirnice kao što su kiseli krastavci traju do 18 meseci, ali ako kupujete, recimo, kukuruz ili grašak, takva hrana može da traje i nekoliko godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranakonzerva
Komentari (0)
Dodaj komentar