Kuvar tvrdi da svi pogrešno prave bolonjeze sos: Ovo je jedini pravi način

Poznati kuvar Đino D’ Akampo otkrio je da većina ljudi pogrešno priprema bolonjeze sos od mesa i paradajza za testeninu. Osim pogrešne vrste testenine, dodaju nepotrebne začine i povrće.

Za početak, umesto špageta trebalo bi da se koriste taljatele, a Đino je otkrio još nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da pripremite omiljeno jelo onako kako to rade u Italiji.

Na tiganju propržite sitno naseckani luk, celer i šargarepu, a zatim sledi korak gde mnogi greše. Kako prenosi Dejli Star, kuvar kaže da bi trebalo koristiti više vrsta mesa za ovo jelo da bi se dobila željena tekstura i ukus. Tradicionalno, bolonjeze sos se priprema s junetinom i svinjetinom. „Svinjetina će vam dati volumen i ukus, a junetina teksturu.“

Nakon što je meso gotovo, dodaje se jedan poseban sastojak –mleko. Ono će pomoći da meso omekša, ali i da se napravi bolja tekstura. Uz mleko se dodaje još i vino, zajedno s pilećim ili goveđim bujonom. Ta tri sastojka treba da se kuvaju malo duže kako umak ne bi bio kiseo.

Đinov poslednji savet je da izostavite jedan sastojak koji se često dodaje – paradajz. Umesto njih trebalo bi dodati malo pirea ili koncentrata paradajza, a sos čete završiti tako što ćete ga ostaviti da se kuva tri sata na laganoj vatri. Sat i po ostavite poklopac i mešajte svakih 15 minuta. Nakon sat i po skinite poklopac.

Sos poslužite s taljatelama koje ste skuvali al dente.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolonjezekuvarsaveti
Komentari (0)
Dodaj komentar